Zapiekanka kalafiorowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka kalafiorowa

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

1

16 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nie dyskryminuję jaroszy - ZAPIEKANKA KALAFIOROWA jest wymyślona specjalnie dla nich. Wielbiciele mięsa mogą po prostu dodać do innych składników podsmażoną szynkę albo bekon - po co od razu wyrywać całą stronę!

Krok 2

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Pora podsmaż na margarynie, oprósz przez sitko mąką i zasmaż (2 minuty). Dodaj pomidorki, ziemniaki i kalafiora, podgrzewaj, mieszając, aż warzywa pokryją się zasmażką. Po 2-3 minutach oprósz papryką, wlej mleko. Mieszając gotuj, aż potrawa się zagęści. Wymieszaj z natką, dodaj nieco sera i jeszcze raz wymieszaj. Przypraw do smaku, przełóż do żaroodpornego naczynia, posyp resztą sera i zapiecz na złoty kolor.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej