Zapiekanka kalafiorowa przepis – Zobacz na przepisy.pl

Zapiekanka kalafiorowa

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

16 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nie dyskryminuję jaroszy - ZAPIEKANKA KALAFIOROWA jest wymyślona specjalnie dla nich. Wielbiciele mięsa mogą po prostu dodać do innych składników podsmażoną szynkę albo bekon - po co od razu wyrywać całą stronę!

Krok 2

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Pora podsmaż na margarynie, oprósz przez sitko mąką i zasmaż (2 minuty). Dodaj pomidorki, ziemniaki i kalafiora, podgrzewaj, mieszając, aż warzywa pokryją się zasmażką. Po 2-3 minutach oprósz papryką, wlej mleko. Mieszając gotuj, aż potrawa się zagęści. Wymieszaj z natką, dodaj nieco sera i jeszcze raz wymieszaj. Przypraw do smaku, przełóż do żaroodpornego naczynia, posyp resztą sera i zapiecz na złoty kolor.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej