
Składniki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Nie dyskryminuję jaroszy - ZAPIEKANKA KALAFIOROWA jest wymyślona specjalnie dla nich. Wielbiciele mięsa mogą po prostu dodać do innych składników podsmażoną szynkę albo bekon - po co od razu wyrywać całą stronę!
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Pora podsmaż na margarynie, oprósz przez sitko mąką i zasmaż (2 minuty). Dodaj pomidorki, ziemniaki i kalafiora, podgrzewaj, mieszając, aż warzywa pokryją się zasmażką. Po 2-3 minutach oprósz papryką, wlej mleko. Mieszając gotuj, aż potrawa się zagęści. Wymieszaj z natką, dodaj nieco sera i jeszcze raz wymieszaj. Przypraw do smaku, przełóż do żaroodpornego naczynia, posyp resztą sera i zapiecz na złoty kolor.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej