Zapiekanka z marchwi i pieczarek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z marchwi i pieczarek

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

null

100 gramów

250 gramów

null

0.5 łyżeczki

4 łyżki

1 pęczek

1 łyżka

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchew obierz i pokrój w ćwiartki, smaż przez 3 minuty na rozgrzanym maśle, osyp solą, cukrem i pieprzem.

Krok 2

Następnie wlej wino do rondla i trzymaj 6 minut, dodaj 50 gram śmietany. Całość wymieszaj.

Krok 3

Pieczarki obierz, pokrój w paski, a pietruszkę posiekaj.

Krok 4

Marchewkę przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp grzybami i pietruszką, zalej sosem. Wierzch posyp serem pokrojonym w kostki i polej resztą śmietany.

Krok 5

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni i piecz przez 10 minut.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z marchwi i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z marchwi i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z marchwi i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z marchwi i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z marchwi i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z marchwi i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z marchwi i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z marchwi i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej