Zapiekanka z marchwi i pieczarek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z marchwi i pieczarek

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

null

100 gramów

250 gramów

null

0.5 łyżeczki

4 łyżki

1 pęczek

1 łyżka

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchew obierz i pokrój w ćwiartki, smaż przez 3 minuty na rozgrzanym maśle, osyp solą, cukrem i pieprzem.

Krok 2

Następnie wlej wino do rondla i trzymaj 6 minut, dodaj 50 gram śmietany. Całość wymieszaj.

Krok 3

Pieczarki obierz, pokrój w paski, a pietruszkę posiekaj.

Krok 4

Marchewkę przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp grzybami i pietruszką, zalej sosem. Wierzch posyp serem pokrojonym w kostki i polej resztą śmietany.

Krok 5

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni i piecz przez 10 minut.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z marchwi i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z marchwi i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z marchwi i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z marchwi i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z marchwi i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z marchwi i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z marchwi i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z marchwi i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ryżotto
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej