
Składniki
1 kilogram
null
100 gramów
250 gramów
null
0.5 łyżeczki
4 łyżki
1 pęczek
1 łyżka
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchew obierz i pokrój w ćwiartki, smaż przez 3 minuty na rozgrzanym maśle, osyp solą, cukrem i pieprzem.
Krok 2
Następnie wlej wino do rondla i trzymaj 6 minut, dodaj 50 gram śmietany. Całość wymieszaj.
Krok 3
Pieczarki obierz, pokrój w paski, a pietruszkę posiekaj.
Krok 4
Marchewkę przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp grzybami i pietruszką, zalej sosem. Wierzch posyp serem pokrojonym w kostki i polej resztą śmietany.
Krok 5
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni i piecz przez 10 minut.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej