Makaron z dynią i grzybami: zapiekanka makaronowa | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka makaronowa z szynką, dynią i grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

heart
433 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

486 osób wydrukowało

Pobierz pdf

589 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

200 gramów

1 opakowanie

200 gramów

6 sztuk

0.5 łyżki

1 sztuka

200 mililitrów

4 łyżki

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni podsmaż paprykową kiełbasę, dodaj przekrojone na pół cebulki i pokrojone w plastry grzyby, posiekany ząbek czosnku oraz pokrojone w gruba kostkę dynie. Całość smaż chwilę.

Zapiekanka makaronowa z szynką, dynią i grzybami  - Krok 1

Krok 4

Zapiekankę dokładnie przykryj folia aluminiową a następnie wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na 30 minut . Na 10 minut przed końcem pieczenia usuń folię tak aby ser mógł się zapiec.

Zapiekanka makaronowa z szynką, dynią i grzybami  - Krok 4

Krok 3

Składniki na patelni zagotuj a następnie dodaj świeże lub mrożone grzyby (prawdziwki, podgrzybki, kurki). Całość przełóż do żaroodpornego naczynia a po wierzchu posyp tartym serem.

Zapiekanka makaronowa z szynką, dynią i grzybami  - Krok 3

Krok 2

Następnie na patelnie dodaj surowy makaron oraz Knorr Naturalnie smaczne pomieszany ze śmietaną i szklanką wody. Knorr Naturalnie smaczne nada zapiekance odpowiedni ziołowy smak oraz sprawi ze wszystkie składniki połączą się ze sobą.

Zapiekanka makaronowa z szynką, dynią i grzybami  - Krok 2
przepisy.pl

Dobra rada:

Do zapiekanki możesz dodać szczyptę rozmarynu lub tymianku. Te zioła podkreślą smak grzybów.

2

Opinie o przepisie

  • Beata  Walęciak

    Beata Walęciak , 04.10.2019

    suszone grzyby a w przepisie piszą świeże lub mrożone to w końcu jakie?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka makaronowa z szynką, dynią i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka makaronowa z szynką, dynią i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka makaronowa z szynką, dynią i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka makaronowa z szynką, dynią i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka makaronowa z szynką, dynią i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka makaronowa z szynką, dynią i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka makaronowa z szynką, dynią i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka makaronowa z szynką, dynią i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka makaronowa z szynką, dynią i grzybami Zapiekanka makaronowa z szynką, dynią i grzybami

Zapiekanka z tego przepisu idealnie sprawdzi się na jesienny obiad, gdyż zawiera dostępne w tym sezonie składniki – dynię oraz leśne grzyby. Oprócz tego jej smak wzbogaca hiszpańska kiełbasa produkowana z wieprzowiny – chorizo oraz drobno starty parmezan. Bazą do zapiekanki jest makaron, najlepiej typu świderki, a całość oblewa gęsty, śmietanowy sos. Przygotowanie tej potrawy rozpocznij od podsmażenia pokrojonej chorizo z szalotkami oraz posiekanymi grzybami, np. kurkami, borowikami i podgrzybkami. Na patelnię dodaj także przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz pokrojony w kostkę miąższ dyni, a na końcu surowy makaron. Zawartość patelni zalej kwaśną śmietaną rozrobioną z wodą i zagotuj – w ten sposób wytworzy się sos. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp startym parmezanem i przykryj folią aluminiową, dzięki czemu zapiekanka nie wyschnie w piekarniku. Usuń folię kilka minut przed końcem pieczenia, aby ser się zapiekł i utworzył lekko chrupiącą skorupkę. Zapiekankę serwuj na ciepło bezpośrednio po przyrządzeniu. Podawaj solo lub z ulubionymi surówkami.