Zapiekanka makaronowa z warzywami i serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka makaronowa z warzywami i serem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

100 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

1 opakowanie

100 mililitrów

500 mililitrów

50 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nagrzej piekarnik do 180°C z termoobiegiem lub do 200°C bez termoobiegu. Pokrój brokuła w różyczki, a paprykę w kostkę 1,4 x 1,5 cm.

Krok 2

W garnku wymieszaj dokładnie Zapiefix z zimną wodą i śmietaną.

Krok 3

Dodaj brokuły, czerwoną paprykę, zagotuj sos i gotuj 2 minuty ciągle mieszając.

Krok 4

Dodaj makaron, wymieszaj i przelej do naczynia do zapiekania. Posyp serem i piecz w piekarniku 25 do 30 minut, do momentu, w którym makaron będzie ugotowany, a ser złocisto-brązowy.

przepisy.pl

Dobra rada:

Smakuje równie wyśmienicie z żółtym serem.

1

Opinie o przepisie

  • Maria

    Maria , 09.09.2025

    Nie mam czasu na gotowanie, więc lubię ekspresowe dania. Ten przepis jest super, mega szybko się robi, wszystkim smakowało.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka makaronowa z warzywami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka makaronowa z warzywami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka makaronowa z warzywami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka makaronowa z warzywami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka makaronowa z warzywami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka makaronowa z warzywami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka makaronowa z warzywami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka makaronowa z warzywami i serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej