Zapiekanka ryżowo-jabłkowa

Autor: Patrycja

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

8 łyżek

1 opakowanie

1 plaster

2 szczypty

0.5 sztuki

1 kilogram

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotować na miękko w osolonej wodzie. Naczynie żaroodporne wysmarować plastrem margaryny.

Krok 2

Jabłka zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Pół masła włożyć na chwilę do zamrażalki. Do żaroodpornego naczynia włożyć 300 gram ryżu , następnie kłaść starte jabłka posypać cukrem i cynamonem. Na wierzch dodać resztę ryżu 200 gram. Schłodzone masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać wierzch ryżu.

Krok 3

PIEC: w około 180 stopniach przez 30-40 minut. Gotową zapiekankę wykładać na talerz i polewać śmietaną. Danie jest gotowe do spożycia !!!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ryżowo-jabłkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ryżowo-jabłkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ryżowo-jabłkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ryżowo-jabłkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ryżowo-jabłkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ryżowo-jabłkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ryżowo-jabłkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej