Zielone jabłuszko

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

6

25 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

244 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

125 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

4 sztuki

1 łyżka

1 szklanka

1 szklanka

masa jabłkowa:

3 opakowania

1 kilogram

piana:

2 opakowania

2 opakowania

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę, wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia -wymieszać.

Krok 2

Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem. Upiec około 30 minut w tem. 180*C.

Krok 3

MASA: Galaretki agrestowe zalać 3 szklankami wody- ostudzić. Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę i prażyć pod przykryciem z 3 łyżkami wody około 20 minut, żeby zmiękły - wystudzić.

Krok 4

Zsiadające się galaretki połączyć z jabłkami i taką krzepnącą masę wyłożyć na biszkopt.

Krok 5

PIANKA: Cytrynowe galaretki zalać 1 szklanką wody- ostudzić. Kiedy zaczną krzepnąć ubić 2 śnieżki ze szklanką mleka, dodać galaretki i ubić mikserem na wysokich obrotach.

Krok 6

Masę szybko wyłożyć na jabłka. Ciasto wstawić do lodówki.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej