
Składniki
750 gramów
6 łyżek
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Opłucz pod wodą 750 gramów ziemniaków. Dokładnie je wyszoruj, aby pozbyć się brudu i ziemi zalegającej w skórce. Następnie pokrój każdego ziemniaka w ósemki. Powinny one przypominać kształtem łódeczki.
Krok 2
Przygotuj miskę lub głęboki talerz. Wsyp do niej curry w proszku i dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek. Dorzuć do miski pokrojone ziemniaki i obtocz je dokładnie w przygotowanej panierce.
Krok 3
Rozgrzej piekarnik do 200°C w trybie góra-dół. W czasie, gdy będzie się rozgrzewał, wyjmij blachę i pokryj ją arkuszem papieru do pieczenia. Rozłóż na nim łódeczki z ziemniaków. Kiedy piekarnik będzie już gotowy, wstaw do niego przygotowane ziemniaki i piecz przez 45 minut.
Krok 4
Wyjmij z piekarnika upieczone ziemniaczki i przesyp je do misek. Podawaj je jeszcze gorące z sosem sweet chili samba.

Dobra rada:
Dodaj do mieszanki swoje ulubione przyprawy – ziemniaczki możesz obtoczyć nie tylko w curry, ale i oregano, granulowanym czosnku i słodkiej czerwonej papryce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Złociste ziemniaczki z sosem chili
Są świetnym dodatkiem, ale i smakują doskonale same w sobie. Wolisz jeść je solo czy w duecie z soczystym mięsem? Zdecyduj sam, który z tych wariantów podania ziemniaczanych łódeczek smakuje ci najbardziej! Przygotuj złociste ziemniaczki z sosem chili z naszego przepisu i podziel się opinią w komentarzu.
Dla kogo?
Czy znasz kogoś, kto nie przepada za ziemniakami? My też nie – szczególnie w takim wydaniu! Polecamy je każdej osobie, która nie wyobraża sobie bez nich obiadu. Wariant upieczony, a nie ugotowany, będzie przyjemną odmianą.
Na jaką okazję?
Złociste ziemniaczki z sosem chili polecają się jako dodatek do obiadu, np. pieczonego mięsa, ale nie tylko. Z powodzeniem zastąpią ci chipsy lub inne przekąski, po które sięgasz podczas kibicowania przed telewizorem lub filmowego seansu.
Czy wiesz, że?
Łódeczki smakują naprawdę wyśmienicie, kiedy są przygotowane z młodych ziemniaków. Mają one delikatną, cienką skórę i zawierają o wiele więcej wody niż bulwy zbierane w późniejszym czasie.
Dla urozmaicenia:
Eksperymentuj z mieszankami przypraw, w których obtaczasz złociste ziemniaczki. A dla śródziemnomorskiego posmaku możesz posypać je na blasze suszonym oregano lub rozmarynem.