Żółte risotto z kurczakiem i cukinią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żółte risotto z kurczakiem i cukinią

Autor: Bernadetta

ratingratingratingratingrating

1

heart
15 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

83 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

64 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 szklanka

1 łyżka

1 szklanka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę obieramy, drobno kroimy. Wrzucamy na 2-3 łyżki rozgrzanego oleju i gdy się zeszkli, dodajemy ryź. Po 2-3 minutach wlewamy wino.

Krok 2

Na drugiej patelni podsmażamy na niewielkiej ilości oleju na rumiano pokrojoną w paseczki pierś z kurczaka. Ściągamy na talerz i doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 3

Cukinię dokładnie myjemy, przecinamy wzdłuż na pół i wydrążamy miękki miąższ. Kroimy na ćwiartki talarków i podsmażamy na tej samej patelni, na której przygotowywaliśmy kurczaka.

Krok 4

Rosół z kury przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Krok 5

Gdy ryż wciągnie wino, wlewamy do niego szklankę rosołu i mieszamy. Gdy cały płyn zostanie wchłonięty podlewamy kolejną szklanką bulionu, a następnie jeszcze jedną i gdy i ten zostanie wchłonięty dodajemy podsmażonego kurczaka. Podlewamy ostatnią szklanką bulionu, następnie dodajemy cukinię oraz marchewkę z groszkiem i kurkumę. Gdy cały rosół zostanie wchłonięty, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy masło klarowane i dokładnie mieszamy, aby oblepiło nam ryż.

Krok 6

Risotto nakładamy na talerz, posypujemy parmezanem lub zwykłym żółtym serem i lekko mieszamy. Przybieramy drobno posiekanym szczypiorkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żółte risotto z kurczakiem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żółte risotto z kurczakiem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żółte risotto z kurczakiem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żółte risotto z kurczakiem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żółte risotto z kurczakiem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żółte risotto z kurczakiem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żółte risotto z kurczakiem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żółte risotto z kurczakiem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej