Żółte risotto z kurczakiem i cukinią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żółte risotto z kurczakiem i cukinią

Autor: Bernadetta

ratingratingratingratingrating

1

15 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

80 osób wydrukowało

Pobierz pdf

57 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 szklanka

1 łyżka

1 szklanka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę obieramy, drobno kroimy. Wrzucamy na 2-3 łyżki rozgrzanego oleju i gdy się zeszkli, dodajemy ryź. Po 2-3 minutach wlewamy wino.

Krok 2

Na drugiej patelni podsmażamy na niewielkiej ilości oleju na rumiano pokrojoną w paseczki pierś z kurczaka. Ściągamy na talerz i doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 3

Cukinię dokładnie myjemy, przecinamy wzdłuż na pół i wydrążamy miękki miąższ. Kroimy na ćwiartki talarków i podsmażamy na tej samej patelni, na której przygotowywaliśmy kurczaka.

Krok 4

Rosół z kury przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Krok 5

Gdy ryż wciągnie wino, wlewamy do niego szklankę rosołu i mieszamy. Gdy cały płyn zostanie wchłonięty podlewamy kolejną szklanką bulionu, a następnie jeszcze jedną i gdy i ten zostanie wchłonięty dodajemy podsmażonego kurczaka. Podlewamy ostatnią szklanką bulionu, następnie dodajemy cukinię oraz marchewkę z groszkiem i kurkumę. Gdy cały rosół zostanie wchłonięty, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy masło klarowane i dokładnie mieszamy, aby oblepiło nam ryż.

Krok 6

Risotto nakładamy na talerz, posypujemy parmezanem lub zwykłym żółtym serem i lekko mieszamy. Przybieramy drobno posiekanym szczypiorkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żółte risotto z kurczakiem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żółte risotto z kurczakiem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żółte risotto z kurczakiem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żółte risotto z kurczakiem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żółte risotto z kurczakiem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żółte risotto z kurczakiem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żółte risotto z kurczakiem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żółte risotto z kurczakiem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej