Żółte risotto z kurczakiem i cukinią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żółte risotto z kurczakiem i cukinią

Autor: Bernadetta

ratingratingratingratingrating

1

heart
15 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

86 osób wydrukowało

Pobierz pdf

65 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 szklanka

1 łyżka

1 szklanka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę obieramy, drobno kroimy. Wrzucamy na 2-3 łyżki rozgrzanego oleju i gdy się zeszkli, dodajemy ryź. Po 2-3 minutach wlewamy wino.

Krok 2

Na drugiej patelni podsmażamy na niewielkiej ilości oleju na rumiano pokrojoną w paseczki pierś z kurczaka. Ściągamy na talerz i doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 3

Cukinię dokładnie myjemy, przecinamy wzdłuż na pół i wydrążamy miękki miąższ. Kroimy na ćwiartki talarków i podsmażamy na tej samej patelni, na której przygotowywaliśmy kurczaka.

Krok 4

Rosół z kury przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Krok 5

Gdy ryż wciągnie wino, wlewamy do niego szklankę rosołu i mieszamy. Gdy cały płyn zostanie wchłonięty podlewamy kolejną szklanką bulionu, a następnie jeszcze jedną i gdy i ten zostanie wchłonięty dodajemy podsmażonego kurczaka. Podlewamy ostatnią szklanką bulionu, następnie dodajemy cukinię oraz marchewkę z groszkiem i kurkumę. Gdy cały rosół zostanie wchłonięty, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy masło klarowane i dokładnie mieszamy, aby oblepiło nam ryż.

Krok 6

Risotto nakładamy na talerz, posypujemy parmezanem lub zwykłym żółtym serem i lekko mieszamy. Przybieramy drobno posiekanym szczypiorkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żółte risotto z kurczakiem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żółte risotto z kurczakiem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żółte risotto z kurczakiem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żółte risotto z kurczakiem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żółte risotto z kurczakiem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żółte risotto z kurczakiem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żółte risotto z kurczakiem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żółte risotto z kurczakiem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej