Składniki
3 sztuki
2.5 szklanki
1 szczypta
3 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
1 łyżka
1 szczypta
4 łyżki
0.5 szklanki
3 sztuki
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebule i ziemniaki obrać - umyć - osuszyć . Cebule pokroić w pół ,,piórka" , a ziemniaki w pół plasterki. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej z masłem i wsypać cebulę . Smażyć na średnim gazie mieszając aż się zeszkli i zacznie lekko złocić
Krok 2
Wlać wodą . Dołożyć ziemniaki . Gotować 20 minut.
Krok 3
Dodać do garnka zupę cebulową roztartą z odrobiną zimnej wody, połowę prażonej cebuli i gotować jeszcze 15 minut wszystko razem .
Krok 4
Przed końcem gotowania ( jakieś 5 minut) dodać pokruszone serki topione i poczekać aż sie rozpuszczą.
Krok 5
Doprawić zupę pieprzem cytrynowym ( lub białym ) i szczyptą gałki muszkatołowej. Podawać posypaną szczypiorkiem i resztą prażonej cebulki.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcej