Zupa cebulowa wzbogacona przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa cebulowa wzbogacona

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

2.5 szklanki

1 szczypta

3 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

4 łyżki

0.5 szklanki

3 sztuki

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule i ziemniaki obrać - umyć - osuszyć . Cebule pokroić w pół ,,piórka" , a ziemniaki w pół plasterki. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej z masłem i wsypać cebulę . Smażyć na średnim gazie mieszając aż się zeszkli i zacznie lekko złocić

Krok 2

Wlać wodą . Dołożyć ziemniaki . Gotować 20 minut.

Krok 3

Dodać do garnka zupę cebulową roztartą z odrobiną zimnej wody, połowę prażonej cebuli i gotować jeszcze 15 minut wszystko razem .

Krok 4

Przed końcem gotowania ( jakieś 5 minut) dodać pokruszone serki topione i poczekać aż sie rozpuszczą.

Krok 5

Doprawić zupę pieprzem cytrynowym ( lub białym ) i szczyptą gałki muszkatołowej. Podawać posypaną szczypiorkiem i resztą prażonej cebulki.

1

Opinie o przepisie

  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 30.05.2018

    Ciężko u nas dostać ta zupę z paczki a mieszkam w dużym miescie.Przepis fajny

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa cebulowa wzbogacona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa cebulowa wzbogacona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa cebulowa wzbogacona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa cebulowa wzbogacona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa cebulowa wzbogacona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa cebulowa wzbogacona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa cebulowa wzbogacona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa cebulowa wzbogacona - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Solanka z karpia
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej