Zupa cebulowa wzbogacona przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa cebulowa wzbogacona

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

2.5 szklanki

1 szczypta

3 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

4 łyżki

0.5 szklanki

3 sztuki

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule i ziemniaki obrać - umyć - osuszyć . Cebule pokroić w pół ,,piórka" , a ziemniaki w pół plasterki. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej z masłem i wsypać cebulę . Smażyć na średnim gazie mieszając aż się zeszkli i zacznie lekko złocić

Krok 2

Wlać wodą . Dołożyć ziemniaki . Gotować 20 minut.

Krok 3

Dodać do garnka zupę cebulową roztartą z odrobiną zimnej wody, połowę prażonej cebuli i gotować jeszcze 15 minut wszystko razem .

Krok 4

Przed końcem gotowania ( jakieś 5 minut) dodać pokruszone serki topione i poczekać aż sie rozpuszczą.

Krok 5

Doprawić zupę pieprzem cytrynowym ( lub białym ) i szczyptą gałki muszkatołowej. Podawać posypaną szczypiorkiem i resztą prażonej cebulki.

1

Opinie o przepisie

  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 30.05.2018

    Ciężko u nas dostać ta zupę z paczki a mieszkam w dużym miescie.Przepis fajny

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa cebulowa wzbogacona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa cebulowa wzbogacona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa cebulowa wzbogacona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa cebulowa wzbogacona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa cebulowa wzbogacona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa cebulowa wzbogacona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa cebulowa wzbogacona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa cebulowa wzbogacona - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa kalafiorowa
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej