
Składniki
3 sztuki
2.5 szklanki
1 szczypta
3 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
1 łyżka
1 szczypta
4 łyżki
0.5 szklanki
3 sztuki
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebule i ziemniaki obrać - umyć - osuszyć . Cebule pokroić w pół ,,piórka" , a ziemniaki w pół plasterki. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej z masłem i wsypać cebulę . Smażyć na średnim gazie mieszając aż się zeszkli i zacznie lekko złocić
Krok 2
Wlać wodą . Dołożyć ziemniaki . Gotować 20 minut.
Krok 3
Dodać do garnka zupę cebulową roztartą z odrobiną zimnej wody, połowę prażonej cebuli i gotować jeszcze 15 minut wszystko razem .
Krok 4
Przed końcem gotowania ( jakieś 5 minut) dodać pokruszone serki topione i poczekać aż sie rozpuszczą.
Krok 5
Doprawić zupę pieprzem cytrynowym ( lub białym ) i szczyptą gałki muszkatołowej. Podawać posypaną szczypiorkiem i resztą prażonej cebulki.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej