
Składniki
2 sztuki
4 łyżki
2 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W głębokim rondlu rozpuszczamy masło.
Krok 2
Czosnek obieramy i kroimy. Lekko szklimy na maśle.
Krok 3
Dodajemy umyte i pokrojone na mniejsze kawałki brokuły. Mieszając, przesmażamy przez chwilę.
Krok 4
Zalewamy litrem wrzątku i dodajemy bulionetkę.
Krok 5
Gotujemy 15-20 minut, aż brokuły zmiękną.
Krok 6
Blendujemy na gładką masę.
Krok 7
Zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku.
Krok 8
Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej