Zupa ostro - kwaśna z krewetkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa ostro - kwaśna z krewetkami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

1.5 litra

1 sztuka

1 sztuka

400 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz krewetki zachowując pancerzyki i odstaw do lodówki.

Krok 2

Na patelni rozgrzej olej i smaż pancerzyki do zaróżowienia. Wyciągnij.

Krok 3

Trawę cytrynową, cebulę i chili posiekaj. Z limonki zetrzyj skórkę.

Krok 4

Na olej wrzuć trawę cytrynową oraz chilli i smaż chwilę.

Krok 5

Wlej bulion i dorzuć startą skórkę z połowy limonki. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz temperaturę. Gotuj pod przykryciem około 10 minut.

Krok 6

Wrzuć krewetki, wlej sos rybny i wyciśnij sok z limonki. Gotuj około 5 minut. Dopraw do smaku.

Krok 7

Przed podaniem dodaj posiekaną drobno cebulę. Posyp kolendrą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa ostro - kwaśna z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa ostro - kwaśna z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa ostro - kwaśna z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa ostro - kwaśna z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa ostro - kwaśna z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa ostro - kwaśna z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa ostro - kwaśna z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa ostro - kwaśna z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Szpinakowe naleśniki
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej