
Składniki
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżka
1.5 litra
1 sztuka
1 sztuka
400 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz krewetki zachowując pancerzyki i odstaw do lodówki.
Krok 2
Na patelni rozgrzej olej i smaż pancerzyki do zaróżowienia. Wyciągnij.
Krok 3
Trawę cytrynową, cebulę i chili posiekaj. Z limonki zetrzyj skórkę.
Krok 4
Na olej wrzuć trawę cytrynową oraz chilli i smaż chwilę.
Krok 5
Wlej bulion i dorzuć startą skórkę z połowy limonki. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz temperaturę. Gotuj pod przykryciem około 10 minut.
Krok 6
Wrzuć krewetki, wlej sos rybny i wyciśnij sok z limonki. Gotuj około 5 minut. Dopraw do smaku.
Krok 7
Przed podaniem dodaj posiekaną drobno cebulę. Posyp kolendrą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej