Składniki
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżka
1.5 litra
1 sztuka
1 sztuka
400 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz krewetki zachowując pancerzyki i odstaw do lodówki.
Krok 2
Na patelni rozgrzej olej i smaż pancerzyki do zaróżowienia. Wyciągnij.
Krok 3
Trawę cytrynową, cebulę i chili posiekaj. Z limonki zetrzyj skórkę.
Krok 4
Na olej wrzuć trawę cytrynową oraz chilli i smaż chwilę.
Krok 5
Wlej bulion i dorzuć startą skórkę z połowy limonki. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz temperaturę. Gotuj pod przykryciem około 10 minut.
Krok 6
Wrzuć krewetki, wlej sos rybny i wyciśnij sok z limonki. Gotuj około 5 minut. Dopraw do smaku.
Krok 7
Przed podaniem dodaj posiekaną drobno cebulę. Posyp kolendrą.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcej