
Składniki
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżka
1.5 litra
1 sztuka
1 sztuka
400 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz krewetki zachowując pancerzyki i odstaw do lodówki.
Krok 2
Na patelni rozgrzej olej i smaż pancerzyki do zaróżowienia. Wyciągnij.
Krok 3
Trawę cytrynową, cebulę i chili posiekaj. Z limonki zetrzyj skórkę.
Krok 4
Na olej wrzuć trawę cytrynową oraz chilli i smaż chwilę.
Krok 5
Wlej bulion i dorzuć startą skórkę z połowy limonki. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz temperaturę. Gotuj pod przykryciem około 10 minut.
Krok 6
Wrzuć krewetki, wlej sos rybny i wyciśnij sok z limonki. Gotuj około 5 minut. Dopraw do smaku.
Krok 7
Przed podaniem dodaj posiekaną drobno cebulę. Posyp kolendrą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej