Zupa ostro - kwaśna z krewetkami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

1.5 litra

1 sztuka

1 sztuka

400 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz krewetki zachowując pancerzyki i odstaw do lodówki.

Krok 2

Na patelni rozgrzej olej i smaż pancerzyki do zaróżowienia. Wyciągnij.

Krok 3

Trawę cytrynową, cebulę i chili posiekaj. Z limonki zetrzyj skórkę.

Krok 4

Na olej wrzuć trawę cytrynową oraz chilli i smaż chwilę.

Krok 5

Wlej bulion i dorzuć startą skórkę z połowy limonki. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz temperaturę. Gotuj pod przykryciem około 10 minut.

Krok 6

Wrzuć krewetki, wlej sos rybny i wyciśnij sok z limonki. Gotuj około 5 minut. Dopraw do smaku.

Krok 7

Przed podaniem dodaj posiekaną drobno cebulę. Posyp kolendrą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa ostro - kwaśna z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa ostro - kwaśna z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa ostro - kwaśna z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa ostro - kwaśna z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa ostro - kwaśna z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa ostro - kwaśna z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa ostro - kwaśna z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej