Zupa Tom Yum z krewetkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa Tom Yum z krewetkami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

10

heart
114 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

51 osób wydrukowało

Pobierz pdf

129 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

15 sztuk

1 opakowanie

300 gramów

100 gramów

2 sztuki

5 sztuk

4 sztuki

5 cm

10 sztuk

6 sztuk

5 sztuk

4 sztuki

1 pęczek

10 łyżek

8 łyżek

1.5 litra

2 łyżeczki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wyciśnij sok z 5 limonek, posiekaj natkę kolendry, a szalotki pokrój na ćwiartki. Grzyby pokrój w grube plastry. Tłuczkiem rozbij trawę cytrynową, tak by uwolniła swój aromat. Czosnek i obrany galangal pokrój w plastry. Oczyść krewetki, usuń z nich przewód pokarmowy i dokładnie umyj. Zetrzyj na tarce dwa duże pomidory bez skórki. Mniejsze pomidorki koktajlowe oraz zielony groszek przekrój na pół.

Zupa Tom Yum z krewetkami - Krok 1

Krok 2

Do gotującej się wody na 10 minut wrzuć trawę cytrynową, galangal, starte pomidory, liście limonki kaffir, czosnek oraz chili.

Zupa Tom Yum z krewetkami - Krok 2

Krok 3

Dodaj krewetki, szalotkę i Czerwone Curry Knorr. Zmniejsz ogień i gotuj kolejne 10 minut.

Zupa Tom Yum z krewetkami - Krok 3

Krok 4

Następnie dodaj grzyby oraz pomidorki koktajlowe. Zupę gotuj jeszcze przez 2–3 minuty. Wlej skondensowane mleko z puszki.

Zupa Tom Yum z krewetkami - Krok 4

Krok 5

Zupę dopraw do smaku 8 łyżeczkami sosu rybnego oraz ok. 8 łyżkami soku z limonki (w zależności od tego, jaką kwaśność chcesz uzyskać). Na koniec zupę dopraw do smaku cukrem oraz solą. Podawaj z posiekaną kolendrą.

Zupa Tom Yum z krewetkami - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Mleko skondensowane możesz zastąpić napojem kokosowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa Tom Yum z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa Tom Yum z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa Tom Yum z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa Tom Yum z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa Tom Yum z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa Tom Yum z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa Tom Yum z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa Tom Yum z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Enchiladas
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa Tom Yum z krewetkamiZupa Tom Yum z krewetkami

Każdy kraj ma swoje ulubione zupy i warto czasem wyjść poza własne przyzwyczajenia, żeby spróbować czegoś nowego. Dziś przed Państwem tajska zupa Tom Yum z krewetkami. Pełna charakternych składników, które nadają jej odpowiedni smak i aromat. Daj się zabrać w tę podróż!

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy lubią testować przepisy z całego świata. Zupa Tom Yum z krewetkami na pewno Cię nie zawiedzie.

Na jaką okazję?

Zupę ugotuj, gdy masz ochotę na niebanalne smaki. Będzie świetną odmianą na niedzielnym obiedzie.

Czy wiesz, że?

Tom Yum to tajska, ostra zupa, przygotowywana z krewetkami lub kurczakiem. Ważnymi składnikami są tu między innymi grzyby, trawa cytrynowa, galangal i papryczka chili.

Dla urozmaicenia:

Zamiast mleka skondensowanego z powodzeniem możesz użyć napoju kokosowego.