Pikantna zupa warzywna z soczewicą - VIDEO
łatwe
6306 osób zapisało
Składniki
100 gramów
3 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 litr
2 sztuki
4 łyżki
1 sztuka
3 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 listków
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę, marchew, pora i selera obierz, umyj i pokrój w kostkę. Brokuł podziel na mniejsze różyczki. Czosnek posiekaj. Z papryczek chili pozbądź się pestek i sam miąższ pokrój drobno.
Krok 2
W dużym garnku podgrzej oliwę i smaż wszystkie warzywa ok. 5 minut (oprócz brokułu i chili).
Krok 3
Dodaj garam masalę, kmin rzymski Knorr i chili. Smaż jeszcze jedną minutę.
Krok 4
Wlej litr wody, dodaj soczewicę, kostki bulion Knorr oraz liść laurowy i gotuj zupę ok. 15 minut.
Krok 5
Dodaj brokuł i gotuj kolejne 5 minut. Dopraw sokiem z cytryny i podawaj.

Dobra rada:
Do zupy możesz dodać mleko kokosowe zamiast 500 ml wody.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pikantna zupa warzywna z soczewicą - VIDEO
Pikantna zupa warzywna jest propozycją nie tylko dla wegetarian. Soczewica w towarzystwie wielu warzyw i aromatycznych przypraw to pomysł na smaczny obiad każdego dnia. Papryczka chili doda jej lekkiej ostrości, a indyjskie przyprawy podkręcą smak i aromat. Ugotuj ją przy najbliższej okazji, a przekonasz się, że było warto.
Dla kogo?
Dla wszystkich, którzy lubią dobre i niebanalne zupy. Pikantna soczewicowa będzie smakować całej rodzinie, bo jej smak zdecydowanie nie jest nudny.
Na jaką okazję?
Pikantna zupa warzywna z soczewicą to zawsze dobry pomysł na pierwsze danie obiadowe. Pasuje na co dzień i od święta.
Czy wiesz, że?
Liść laurowy występuje w krajach śródziemnomorskich. Suszone liście, nazywane też bobkowymi, to popularna przyprawa w polskiej kuchni. Stosuje się je między innymi do zup, gulaszów czy bigosu.
Dla urozmaicenia:
Zamiast wody do zupy możesz użyć napoju kokosowego. Weganie wiedzą, że to dobry wybór!


































