
Składniki
500 mililitrów
500 mililitrów
1 szczypta
5 łyżek
4 sztuki
1 łyżka
250 gramów
2 łyżki
0.25 szklanki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do mąki dodaj 2 łyżki cukru, sól oraz stopione masło.
Krok 2
Mieszaj i stopniowo dolewaj ciepłą wodę do momentu, gdy powstanie ciasto o konsystencji naleśnikowego. Odstaw na 2 godziny.
Krok 3
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój je na krążki. Posyp 3 łyżkami cukru i odstaw.
Krok 4
Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do ciasta. Wszystko wymieszaj.
Krok 5
Obtaczaj w cieście jabłka, po czym wrzucaj na gorący tłuszcz i smaż na złoto.
Krok 6
Jabłka odsącz i posyp cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Podawaj na ciepło.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej