
Składniki
500 mililitrów
500 mililitrów
1 szczypta
5 łyżek
4 sztuki
1 łyżka
250 gramów
2 łyżki
0.25 szklanki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do mąki dodaj 2 łyżki cukru, sól oraz stopione masło.
Krok 2
Mieszaj i stopniowo dolewaj ciepłą wodę do momentu, gdy powstanie ciasto o konsystencji naleśnikowego. Odstaw na 2 godziny.
Krok 3
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój je na krążki. Posyp 3 łyżkami cukru i odstaw.
Krok 4
Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do ciasta. Wszystko wymieszaj.
Krok 5
Obtaczaj w cieście jabłka, po czym wrzucaj na gorący tłuszcz i smaż na złoto.
Krok 6
Jabłka odsącz i posyp cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Podawaj na ciepło.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej