
Składniki
500 mililitrów
500 mililitrów
1 szczypta
5 łyżek
4 sztuki
1 łyżka
250 gramów
2 łyżki
0.25 szklanki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do mąki dodaj 2 łyżki cukru, sól oraz stopione masło.
Krok 2
Mieszaj i stopniowo dolewaj ciepłą wodę do momentu, gdy powstanie ciasto o konsystencji naleśnikowego. Odstaw na 2 godziny.
Krok 3
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój je na krążki. Posyp 3 łyżkami cukru i odstaw.
Krok 4
Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do ciasta. Wszystko wymieszaj.
Krok 5
Obtaczaj w cieście jabłka, po czym wrzucaj na gorący tłuszcz i smaż na złoto.
Krok 6
Jabłka odsącz i posyp cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Podawaj na ciepło.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej