Aromatyczne udka z kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Aromatyczne udka z kurczaka

Autor: straga.pl Straga

ratingratingratingratingrating

1

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 szczypty

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przygotowujemy marynatę z kostki drobiowej, oliwy z oliwek, sosu sojowego, słodkiej czerwonej papryki, majeranku i pieprzu. Kostkę rozcieramy za pomocą widelca i mieszamy z pozostałymi składnikami.

Aromatyczne udka z kurczaka  - Krok 1

Krok 2

Marynatę nanosimy na jedna stronę udka i układamy je posmarowaną stroną na rozgrzanej patelni grillowej i podsmażamy około 5 minut smarujemy drugą stronę udek, odwracamy i smażymy drugą stronę. Podlewamy udka wrzącą wodą i dusimy pod przykryciem 10 minut, odwracamy, uzupełniamy wodę i dusimy kolejne 10 minut, do odparowania płynu.

Aromatyczne udka z kurczaka  - Krok 2

Krok 3

Udka wykładamy na talerze i dekorujemy różyczką z pomidora i zielonymi papryczkami. My jedliśmy je z bułkami pszennymi.

Aromatyczne udka z kurczaka  - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Aromatyczne udka z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Aromatyczne udka z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Aromatyczne udka z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Aromatyczne udka z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Aromatyczne udka z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Aromatyczne udka z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Aromatyczne udka z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Aromatyczne udka z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Aromatyczne udka z kurczaka Aromatyczne udka z kurczaka

Kurczak cieszy się niesłabnącą popularnością w niemal każdym domowym menu. Aromatyczne udka przygotowywane z sosem sojowym, przyprawą z czerwonej papryki i majerankiem zasmakują szczególnie miłośnikom drobiu hołdującym sprawdzonym przepisom. Pikantne przyprawy sprawiają, że potrawa jest wyrazista, ale nie za ostra, gdyż mięso samo w sobie jest bardzo delikatne. Przypieczona złota skórka staje się chrupiąca i aromatyczna, a wnętrze niemal rozpływa się w ustach. Udka można podać z większą ilością dodatków jako danie obiadowe. Tu sprawdzą się grillowane lub pieczone w piekarniku warzywa, ale też surówki i różnego rodzaju sałatki. Kurczaka można serwować także na kolację lub lunch, np. z bułką pszenną albo czosnkowymi grzankami, które będą pysznym uzupełnieniem jego smaku. W wersji bardziej dekoracyjnej mięso przyozdobi różyczka zrobiona z pomidora, małe ostre papryczki, świeże listki bazylii i pomidorki koktajlowe. Czy już samo czytanie o tak przyrządzonych udkach wzmaga Twój apetyt? Sprawdź koniecznie nasz przepis i spróbuj jak najszybciej tego smakowitego dania!