Aromatyczne udka z kurczaka

Autor: straga.pl Straga

ratingratingratingratingrating

1

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 szczypty

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przygotowujemy marynatę z kostki drobiowej, oliwy z oliwek, sosu sojowego, słodkiej czerwonej papryki, majeranku i pieprzu. Kostkę rozcieramy za pomocą widelca i mieszamy z pozostałymi składnikami.

Aromatyczne udka z kurczaka  - Krok 1

Krok 2

Marynatę nanosimy na jedna stronę udka i układamy je posmarowaną stroną na rozgrzanej patelni grillowej i podsmażamy około 5 minut smarujemy drugą stronę udek, odwracamy i smażymy drugą stronę. Podlewamy udka wrzącą wodą i dusimy pod przykryciem 10 minut, odwracamy, uzupełniamy wodę i dusimy kolejne 10 minut, do odparowania płynu.

Aromatyczne udka z kurczaka  - Krok 2

Krok 3

Udka wykładamy na talerze i dekorujemy różyczką z pomidora i zielonymi papryczkami. My jedliśmy je z bułkami pszennymi.

Aromatyczne udka z kurczaka  - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Aromatyczne udka z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Aromatyczne udka z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Aromatyczne udka z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Aromatyczne udka z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Aromatyczne udka z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Aromatyczne udka z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Aromatyczne udka z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Aromatyczne udka z kurczaka Aromatyczne udka z kurczaka

Kurczak cieszy się niesłabnącą popularnością w niemal każdym domowym menu. Aromatyczne udka przygotowywane z sosem sojowym, przyprawą z czerwonej papryki i majerankiem zasmakują szczególnie miłośnikom drobiu hołdującym sprawdzonym przepisom. Pikantne przyprawy sprawiają, że potrawa jest wyrazista, ale nie za ostra, gdyż mięso samo w sobie jest bardzo delikatne. Przypieczona złota skórka staje się chrupiąca i aromatyczna, a wnętrze niemal rozpływa się w ustach. Udka można podać z większą ilością dodatków jako danie obiadowe. Tu sprawdzą się grillowane lub pieczone w piekarniku warzywa, ale też surówki i różnego rodzaju sałatki. Kurczaka można serwować także na kolację lub lunch, np. z bułką pszenną albo czosnkowymi grzankami, które będą pysznym uzupełnieniem jego smaku. W wersji bardziej dekoracyjnej mięso przyozdobi różyczka zrobiona z pomidora, małe ostre papryczki, świeże listki bazylii i pomidorki koktajlowe. Czy już samo czytanie o tak przyrządzonych udkach wzmaga Twój apetyt? Sprawdź koniecznie nasz przepis i spróbuj jak najszybciej tego smakowitego dania!