Składniki
3 sztuki
2 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 szczypty
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Udka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przygotowujemy marynatę z kostki drobiowej, oliwy z oliwek, sosu sojowego, słodkiej czerwonej papryki, majeranku i pieprzu. Kostkę rozcieramy za pomocą widelca i mieszamy z pozostałymi składnikami.
Krok 2
Marynatę nanosimy na jedna stronę udka i układamy je posmarowaną stroną na rozgrzanej patelni grillowej i podsmażamy około 5 minut smarujemy drugą stronę udek, odwracamy i smażymy drugą stronę. Podlewamy udka wrzącą wodą i dusimy pod przykryciem 10 minut, odwracamy, uzupełniamy wodę i dusimy kolejne 10 minut, do odparowania płynu.
Krok 3
Udka wykładamy na talerze i dekorujemy różyczką z pomidora i zielonymi papryczkami. My jedliśmy je z bułkami pszennymi.
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Aromatyczne udka z kurczaka
Kurczak cieszy się niesłabnącą popularnością w niemal każdym domowym menu. Aromatyczne udka przygotowywane z sosem sojowym, przyprawą z czerwonej papryki i majerankiem zasmakują szczególnie miłośnikom drobiu hołdującym sprawdzonym przepisom. Pikantne przyprawy sprawiają, że potrawa jest wyrazista, ale nie za ostra, gdyż mięso samo w sobie jest bardzo delikatne. Przypieczona złota skórka staje się chrupiąca i aromatyczna, a wnętrze niemal rozpływa się w ustach. Udka można podać z większą ilością dodatków jako danie obiadowe. Tu sprawdzą się grillowane lub pieczone w piekarniku warzywa, ale też surówki i różnego rodzaju sałatki. Kurczaka można serwować także na kolację lub lunch, np. z bułką pszenną albo czosnkowymi grzankami, które będą pysznym uzupełnieniem jego smaku. W wersji bardziej dekoracyjnej mięso przyozdobi różyczka zrobiona z pomidora, małe ostre papryczki, świeże listki bazylii i pomidorki koktajlowe. Czy już samo czytanie o tak przyrządzonych udkach wzmaga Twój apetyt? Sprawdź koniecznie nasz przepis i spróbuj jak najszybciej tego smakowitego dania!