Aromatyczny węgorz na sposób prowansalski przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Aromatyczny węgorz na sposób prowansalski

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

500 gramów

null

null

1 sztuka

null

2 sztuki

150 mililitrów

1 kilogram

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Węgorza umyj dokładnie i potnij w kawałki. Skrop obficie sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprze, odstaw na kilka minut w chłodne miejsce.

Krok 2

Cebulę razem czosnkiem posiekaj drobniutko i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu. Dodaj kawałki ryby, duś przez kilka minut.

Krok 3

Podlej winem rozmieszanym z pastą sardelową i zagotuj razem z obranymi ze skórki, rozkrojonymi w ćwiartki pomidorami.

Krok 4

Duś przez 30 minut do ryba powinna być miękka. Dopraw do smaku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Aromatyczny węgorz na sposób prowansalski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Aromatyczny węgorz na sposób prowansalski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Aromatyczny węgorz na sposób prowansalski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Aromatyczny węgorz na sposób prowansalski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Aromatyczny węgorz na sposób prowansalski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Aromatyczny węgorz na sposób prowansalski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Aromatyczny węgorz na sposób prowansalski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Aromatyczny węgorz na sposób prowansalski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
6 osób ogląda przepis:
Murzynek
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej