Aromatyczny węgorz na sposób prowansalski przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Aromatyczny węgorz na sposób prowansalski

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

500 gramów

null

null

1 sztuka

null

2 sztuki

150 mililitrów

1 kilogram

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Węgorza umyj dokładnie i potnij w kawałki. Skrop obficie sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprze, odstaw na kilka minut w chłodne miejsce.

Krok 2

Cebulę razem czosnkiem posiekaj drobniutko i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu. Dodaj kawałki ryby, duś przez kilka minut.

Krok 3

Podlej winem rozmieszanym z pastą sardelową i zagotuj razem z obranymi ze skórki, rozkrojonymi w ćwiartki pomidorami.

Krok 4

Duś przez 30 minut do ryba powinna być miękka. Dopraw do smaku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Aromatyczny węgorz na sposób prowansalski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Aromatyczny węgorz na sposób prowansalski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Aromatyczny węgorz na sposób prowansalski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Aromatyczny węgorz na sposób prowansalski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Aromatyczny węgorz na sposób prowansalski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Aromatyczny węgorz na sposób prowansalski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Aromatyczny węgorz na sposób prowansalski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Aromatyczny węgorz na sposób prowansalski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej