Aromatyczny węgorz na sposób prowansalski
średnie
2 osoby zapisały

Składniki
2 sztuki
500 gramów
null
null
1 sztuka
null
2 sztuki
150 mililitrów
1 kilogram
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Węgorza umyj dokładnie i potnij w kawałki. Skrop obficie sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprze, odstaw na kilka minut w chłodne miejsce.
Krok 2
Cebulę razem czosnkiem posiekaj drobniutko i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu. Dodaj kawałki ryby, duś przez kilka minut.
Krok 3
Podlej winem rozmieszanym z pastą sardelową i zagotuj razem z obranymi ze skórki, rozkrojonymi w ćwiartki pomidorami.
Krok 4
Duś przez 30 minut do ryba powinna być miękka. Dopraw do smaku.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej