Aromatyczny węgorz na sposób prowansalski
średnie
2 osoby zapisały

Składniki
2 sztuki
500 gramów
null
null
1 sztuka
null
2 sztuki
150 mililitrów
1 kilogram
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Węgorza umyj dokładnie i potnij w kawałki. Skrop obficie sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprze, odstaw na kilka minut w chłodne miejsce.
Krok 2
Cebulę razem czosnkiem posiekaj drobniutko i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu. Dodaj kawałki ryby, duś przez kilka minut.
Krok 3
Podlej winem rozmieszanym z pastą sardelową i zagotuj razem z obranymi ze skórki, rozkrojonymi w ćwiartki pomidorami.
Krok 4
Duś przez 30 minut do ryba powinna być miękka. Dopraw do smaku.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej