
Składniki
640 gramów
640 gramów
kruszonka:
75 gramów
35 gramów
55 gramów
1 szczypta
babeczki:
125 gramów
120 gramów
1 szczypta
125 gramów
20 gramów
1.25 łyżeczki
2 sztuki
1 łyżeczka
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzać piekarnik do 190°c/170°c (z termoobiegiem). Aby przygotować kruszonkę, wszystkie składniki umieścić w misce i pokruszyć je palcami do momentu aż równomiernie połączą się z masłem.
Krok 2
Około jedną trzecią tej masy umieścić na wyłożonej papierem do pieczenia
Krok 3
Blasze i piec do uzyskania złotego koloru. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
Krok 4
Aby przygotować babeczki, w formie do pieczenia muffinów umieścić osiem papierowych papilotek. Masło, cukier i sól ucierać przez około 5 minut do uzyskania puszystej konsystencji. Ubijając, po kolei dodawać jajka.
Krok 5
Suche składniki przesiać do jednej miski. Dodać je wraz z ekstraktem z wanilii do masy jajeczno-maślanej, ubijać nie dłużej niż do momentu połączenia się składników. Masę rozdzielić do papilotek. Do każdej porcji ciasta delikatnie włożyć po kilka malin. Każdą babeczkę posypać pozostałą nieupieczoną kruszonką.
Krok 6
Piec przez około 20-25 minut lub do czasu, gdy patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Wyłożyć babeczki na kratkę i zostawić do wystygnięcia.
Krok 7
Kiedy będą gotowe do podawania, ostrożnie usunąć z nich papierowe papilotki i wyłożyć na talerzyki. Na każdym talerzyku ułożyć kulkę lodów. Każdą porcję deseru posypać upieczoną kruszonką i udekorować świeżymi malinami, zależnie od preferencji.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejZobacz również
Polecane przepisy
Inne przepisy
Babeczka z malinami
Babeczka malinowa z kruszonką będzie doskonałym sposobem na zakończenie wykwintnej kolacji. Puszysta, pachnąca owocami i delikatnie chrupiąca przyjemnie skomponuje się z zimnym waniliowym dodatkiem. Zaopatrz się w potrzebne na ten deser składniki. Potrzebne będą m.in. maliny, mąką, kostka i cukier do pieczenia, jajka oraz ekstrakt waniliowy. Zacznij od przygotowania kruszonki, która doda wyrazistości smacznemu deserowi. Dorzucisz ją nie tylko do ciastek, ale też posypiesz nią lody. Muffiny przyrządź w klasyczny sposób, mieszając składniki suche z mokrymi oraz dodając do całości owoce. Piecz ciastka w specjalnej formie w papierowych papilotkach lub samodzielnie, w silikonowych foremkach. Gotowe babeczki odstaw do wystudzenia. Kiedy będą miały odpowiednią temperaturę, serwuj je z lodami waniliowymi, a całość posyp kruszonką. Jako dodatek sprawdzą się też różnego rodzaju polewy, bita śmietana, bezy lub świeże owoce. Deser udekoruj listkami mięty. Przekonaj się, jak smakuje malinowa babeczka według podanego przepisu!
































