Babeczka

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

84 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

0.75 szklanki

5 sztuk

1 łyżeczka

0.5 szklanki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuszczamy czekoladę.

Krok 2

Żółtka oddzielamy od białek.

Krok 3

Żółtka razem z Kasią, cukrem pudrem i przestudzoną czekoladą ucieramy mikserem na jednolitą masę.

Krok 4

Dodajemy do tego mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy.

Krok 5

Ubić białka ze szczyptą soli na pianę, dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać (można mikserem).

Krok 6

Piec w temp. 190 st. C

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babeczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babeczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babeczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babeczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babeczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babeczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babeczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - BabeczkaBabeczka

Babeczkę przygotowuje się z ciasta drożdżowego, kruchego, francuskiego, ucieranego czy parzonego. Możesz ją zaserwować zarówno podczas wielkanocnego spotkania, jak i innych okazji. Równie dobrze sprawdzi się np. w roli słodkiego drugiego śniadania do szkoły lub pracy. Jednym z rodzajów babeczki jest jej wersja bazująca na czekoladzie. To wypiek puszysty, łatwy w przygotowaniu, a co więcej, jego przyrządzenie nie zajmie Ci dużo czasu i potrzebować będziesz zaledwie kilku składników. Ciasto to jest na tyle uniwersalne, że jeżeli przygotujesz go nieco więcej, możesz upiec je także w keksówce, prostokątnej blaszce, w niewielkiej tortownicy czy foremkach do muffinek. Babeczkę najlepiej piec przez około 40 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Następnie wyjmij je z piekarnika, odstaw na kilka minut do wystygnięcia i dopiero wówczas wyciągnij z foremki. Gotową babeczkę możesz udekorować na przykład polewą czekoladową, migdałami lub wiórkami kokosowymi. Sprawdzi się też biały lub kolorowy lukier.