Babka cytrynowa

- Krok 1Oddzielić białka od żółtek.
- Krok 2Kasię utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku i ucierać.
- Krok 3Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Krok 4Białka ubić na sztywną pianę.
- Krok 5Do utartej masy dodawać na przemian mąkę i pianę z białek, dokładnie wymieszać.
- Krok 6Cytrynę sparzyć, zetrzeć na drobnych oczkach i wycisnąć sok, dodać do ciasta.
- Krok 7Ciasto wylać do wysmarowanej Kasią formy keksówki.
- Krok 8Piec 50 min. w 175C.
- Krok 9Ostudzone ciasto polać lukrem.
Babka cytrynowa to deser o lekkiej, delikatnej i wilgotnej konsystencji. Możesz ją zaserwować zarówno w czasie Świąt Wielkanocnych, jak i do popołudniowej kawy lub herbaty. Równie dobrze sprawdzi się jako słodka przekąska do szkoły czy pracy. Przygotowując babkę cytrynową, należy pamiętać, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. W przeciwnym wypadku uzyskamy ciasto zakalcowate. Równie ważne jest to, by dobrze połączyć ze sobą poszczególne produkty, lecz nie miksować ich zbyt długo – ciasto staje się wówczas cięższe. W okresie letnim do masy możesz dodać garść świeżych owoców, na przykład malin czy truskawek. Babkę cytrynową należy piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C przez około 50 minut. Jeżeli nie jesteś pewien, czy ciasto jest gotowe, wbij w nie wykałaczkę. Gdy po wyjęciu będzie sucha, oznaczać to będzie, że deser się upiekł. Zanim zaserwujesz go swoim gościom, pozostaw ciasto w formie do ostygnięcia. Gotową babkę możesz posypać cukrem pudrem, polać lukrem przygotowanym z cukru pudru, soku z cytryny oraz gorącej wody czy roztopioną gorzką lub mleczną czekoladą z dodatkiem aromatu cytrynowego. Zastąpisz go startą skórką z cytryny.