Babka cytrynowa

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

227

23 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

1 szklanka

0.75 sztuki

5 sztuk

1 sztuka

2 łyżeczki

1 opakowanie

0.5 sztuki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oddzielić białka od żółtek.

Krok 2

Kasię utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku i ucierać.

Krok 3

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Krok 4

Białka ubić na sztywną pianę.

Krok 5

Do utartej masy dodawać na przemian mąkę i pianę z białek, dokładnie wymieszać.

Krok 6

Cytrynę sparzyć, zetrzeć na drobnych oczkach i wycisnąć sok, dodać do ciasta.

Krok 7

Ciasto wylać do wysmarowanej Kasią formy keksówki.

Krok 8

Piec 50 min. w 175C.

Krok 9

Ostudzone ciasto polać lukrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Szaszłyk z ziemniaków
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babka cytrynowaBabka cytrynowa

Babka cytrynowa to deser o lekkiej, delikatnej i wilgotnej konsystencji. Możesz ją zaserwować zarówno w czasie Świąt Wielkanocnych, jak i do popołudniowej kawy lub herbaty. Równie dobrze sprawdzi się jako słodka przekąska do szkoły czy pracy. Przygotowując babkę cytrynową, należy pamiętać, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. W przeciwnym wypadku uzyskamy ciasto zakalcowate. Równie ważne jest to, by dobrze połączyć ze sobą poszczególne produkty, lecz nie miksować ich zbyt długo – ciasto staje się wówczas cięższe. W okresie letnim do masy możesz dodać garść świeżych owoców, na przykład malin czy truskawek. Babkę cytrynową należy piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C przez około 50 minut. Jeżeli nie jesteś pewien, czy ciasto jest gotowe, wbij w nie wykałaczkę. Gdy po wyjęciu będzie sucha, oznaczać to będzie, że deser się upiekł. Zanim zaserwujesz go swoim gościom, pozostaw ciasto w formie do ostygnięcia. Gotową babkę możesz posypać cukrem pudrem, polać lukrem przygotowanym z cukru pudru, soku z cytryny oraz gorącej wody czy roztopioną gorzką lub mleczną czekoladą z dodatkiem aromatu cytrynowego. Zastąpisz go startą skórką z cytryny.