
Składniki
0.5 kilograma
5 dekagramów
1 szklanka
6 sztuk
10 dekagramów
12.5 dekagrama
1 opakowanie
1 sztuka
5 dekagramów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotować rozczyn tj. drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Rozprowadzić z pół szklanki ciepłego mleka i szklanki mąki i pozostawić w ciepłym miejscu, do wyrośnięcia. W czasie wyrastania rozczynu, przygotowuje się inne produkty do ciasta, żółtka rozetrzeć z niewielką ilością soli, aby zwiększyć intensywność koloru żółtek, następnie ubijać lub ucierać z cukrem. Tłuszcz stopić i przygotować przyprawy zapachowe. Gdy rozczyn jest gotowy, tzn. widać wyraźnie, że drożdże fermentują wymieszać go z pozostałą mąką, żółtkami oraz mlekiem i wyrabiać. Pod koniec wyrabiania dodać ciepły, stopiony tłuszcz oraz substancje zapachowe i dalej wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie, lśniące, powinno odstawać od naczynia i rąk. Wyrobione ciasto należy przykryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie nakładać do foremki wysmarowanej tłuszczem i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Gdy ciasto ponownie podrośnie piec 40-45 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Po lekkim przestudzeniu wyjąć babkę ostrożnie z formy. Przygotować lukier z 20 dekagram cukru pudru i dwóch łyżeczek soku z cytryny. Cukier zalać wodą (2 łyżki), dodać sok z cytryny i ucierać około 30 min.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej





























