Babka drożdżowa z polewą cytrynową przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Babka drożdżowa z polewą cytrynową

Autor: Anna Rzempołuch

ratingratingratingratingrating

1

0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

5 dekagramów

1 szklanka

6 sztuk

10 dekagramów

12.5 dekagrama

1 opakowanie

1 sztuka

5 dekagramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotować rozczyn tj. drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Rozprowadzić z pół szklanki ciepłego mleka i szklanki mąki i pozostawić w ciepłym miejscu, do wyrośnięcia. W czasie wyrastania rozczynu, przygotowuje się inne produkty do ciasta, żółtka rozetrzeć z niewielką ilością soli, aby zwiększyć intensywność koloru żółtek, następnie ubijać lub ucierać z cukrem. Tłuszcz stopić i przygotować przyprawy zapachowe. Gdy rozczyn jest gotowy, tzn. widać wyraźnie, że drożdże fermentują wymieszać go z pozostałą mąką, żółtkami oraz mlekiem i wyrabiać. Pod koniec wyrabiania dodać ciepły, stopiony tłuszcz oraz substancje zapachowe i dalej wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie, lśniące, powinno odstawać od naczynia i rąk. Wyrobione ciasto należy przykryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie nakładać do foremki wysmarowanej tłuszczem i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Gdy ciasto ponownie podrośnie piec 40-45 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Po lekkim przestudzeniu wyjąć babkę ostrożnie z formy. Przygotować lukier z 20 dekagram cukru pudru i dwóch łyżeczek soku z cytryny. Cukier zalać wodą (2 łyżki), dodać sok z cytryny i ucierać około 30 min.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka drożdżowa z polewą cytrynową  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka drożdżowa z polewą cytrynową  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka drożdżowa z polewą cytrynową  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka drożdżowa z polewą cytrynową  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka drożdżowa z polewą cytrynową  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka drożdżowa z polewą cytrynową  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka drożdżowa z polewą cytrynową  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Babka drożdżowa z polewą cytrynową  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej