Babka drożdżowa z polewą cytrynową przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Babka drożdżowa z polewą cytrynową

Autor: Anna Rzempołuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

5 dekagramów

1 szklanka

6 sztuk

10 dekagramów

12.5 dekagrama

1 opakowanie

1 sztuka

5 dekagramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotować rozczyn tj. drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Rozprowadzić z pół szklanki ciepłego mleka i szklanki mąki i pozostawić w ciepłym miejscu, do wyrośnięcia. W czasie wyrastania rozczynu, przygotowuje się inne produkty do ciasta, żółtka rozetrzeć z niewielką ilością soli, aby zwiększyć intensywność koloru żółtek, następnie ubijać lub ucierać z cukrem. Tłuszcz stopić i przygotować przyprawy zapachowe. Gdy rozczyn jest gotowy, tzn. widać wyraźnie, że drożdże fermentują wymieszać go z pozostałą mąką, żółtkami oraz mlekiem i wyrabiać. Pod koniec wyrabiania dodać ciepły, stopiony tłuszcz oraz substancje zapachowe i dalej wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie, lśniące, powinno odstawać od naczynia i rąk. Wyrobione ciasto należy przykryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie nakładać do foremki wysmarowanej tłuszczem i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Gdy ciasto ponownie podrośnie piec 40-45 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Po lekkim przestudzeniu wyjąć babkę ostrożnie z formy. Przygotować lukier z 20 dekagram cukru pudru i dwóch łyżeczek soku z cytryny. Cukier zalać wodą (2 łyżki), dodać sok z cytryny i ucierać około 30 min.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka drożdżowa z polewą cytrynową  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka drożdżowa z polewą cytrynową  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka drożdżowa z polewą cytrynową  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka drożdżowa z polewą cytrynową  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka drożdżowa z polewą cytrynową  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka drożdżowa z polewą cytrynową  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka drożdżowa z polewą cytrynową  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Babka drożdżowa z polewą cytrynową  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Wielkanocna pascha
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej