Babka drożdżowa z rodzynkami

- Krok 1Zrobić rozczyn z ciepłego mleka i drożdży o gęstości śmietany.
- Krok 2Żółtka i jajko ubić z cukrem, Kasię roztopić.
- Krok 3Gdy rozczyn podrośnie, wlać go do mąki, dodać ubite jajka, sól i wyrobić ciasto.
- Krok 4Pod koniec wlać roztopioną, przestudzoną Kasię i jeszcze wyrabiać ciasto.
- Krok 5Na końcu dodać rodzynki, migdały i skórkę pomarańczową.
- Krok 6Zostawić ciasto, by podrosło.
- Krok 7Formę babkową wysmarować Kasią, napełnić ciastem (3/4 formy), zostawić do wyrośnięcia.
- Krok 8Można przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem.
Bez babki trudno sobie wyobrazić Wielkanoc. A jaka będzie najlepsza? Babka drożdżowa z rodzynkami to zawsze trafny wybór. Piekły ją jeszcze nasze babcie, więc warto kontynuować tę smaczną tradycję.
Dla kogo?
Dla wszystkich, którzy zamierzają upiec wielkanocną babkę drożdżową. Ten prosty przepis będzie w sam raz!
Na jaką okazję?
Przede wszystkim na Wielkanoc! Jednak przepis na babkę drożdżową z rodzynkami może się przydać również na co dzień, kiedy masz ochotę na coś słodkiego do herbaty lub mleka.
Czy wiesz, że?
Babki po raz pierwszy pieczono na ziemiach polskich pod koniec XVII wieku. Podczas panowania Stanisława Augusta Poniatowskiego rozprzestrzeniły się w Europie, a przede wszystkim we Francji.
Dla urozmaicenia:
Babkę możesz posypać cukrem pudrem lub polać ulubionym lukrem.