Babka drożdżowa z rodzynkami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

4

33 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

206 osób wydrukowało

Pobierz pdf

94 osoby zapisały

Udostępnij
Babka drożdżowa z rodzynkami

Składniki

500 gramów

4 sztuki

1 sztuka

0.5 szklanki

1 szklanka

40 gramów

150 gramów

1 szczypta

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zrobić rozczyn z ciepłego mleka i drożdży o gęstości śmietany.

Krok 2

Żółtka i jajko ubić z cukrem, Kasię roztopić.

Krok 3

Gdy rozczyn podrośnie, wlać go do mąki, dodać ubite jajka, sól i wyrobić ciasto.

Krok 4

Pod koniec wlać roztopioną, przestudzoną Kasię i jeszcze wyrabiać ciasto.

Krok 5

Na końcu dodać rodzynki, migdały i skórkę pomarańczową.

Krok 6

Zostawić ciasto, by podrosło.

Krok 7

Formę babkową wysmarować Kasią, napełnić ciastem (3/4 formy), zostawić do wyrośnięcia.

Krok 8

Można przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka drożdżowa z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka drożdżowa z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka drożdżowa z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka drożdżowa z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka drożdżowa z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka drożdżowa z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka drożdżowa z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
9 osób ogląda przepis:
Zebra
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

średnie

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babka drożdżowa z rodzynkamiBabka drożdżowa z rodzynkami

Bez babki trudno sobie wyobrazić Wielkanoc. A jaka będzie najlepsza? Babka drożdżowa z rodzynkami to zawsze trafny wybór. Piekły ją jeszcze nasze babcie, więc warto kontynuować tę smaczną tradycję.

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy zamierzają upiec wielkanocną babkę drożdżową. Ten prosty przepis będzie w sam raz!

Na jaką okazję?

Przede wszystkim na Wielkanoc! Jednak przepis na babkę drożdżową z rodzynkami może się przydać również na co dzień, kiedy masz ochotę na coś słodkiego do herbaty lub mleka.

Czy wiesz, że?

Babki po raz pierwszy pieczono na ziemiach polskich pod koniec XVII wieku. Podczas panowania Stanisława Augusta Poniatowskiego rozprzestrzeniły się w Europie, a przede wszystkim we Francji.

Dla urozmaicenia:

Babkę możesz posypać cukrem pudrem lub polać ulubionym lukrem.