
Składniki
4 sztuki
2 sztuki
4 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
4 sztuki
2 sztuki
4 łyżki
200 gramów
1 szczypta
1 kilogram
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchew, selera, pietruszką i cebulę obierz i umyj. Ugotuj wraz z boczkiem. Ostudź.
Krok 2
Ugotowane mięso i warzywa zmiel.
Krok 3
Bułki namocz w mleku, odciśnij i dodaj do masy.
Krok 4
Wbij jajka, dodaj gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz i na końcu kaszę mannę. Wszystkie składniki starannie wymieszaj.
Krok 5
Do posmarowanej masłem formy wlej masę, a na wierzchu połóż kawałek masła.
Krok 6
Piecz około 40 minut w temperaturze 170 stopni.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej