
Składniki
wywar:
1 sztuka
2 sztuki
4 sztuki
10 sztuk
50 gramów
750 mililitrów
100 mililitrów
dodatki mięsne:
200 gramów
200 gramów
dodatki warzywne:
100 gramów
100 gramów
100 gramów
100 gramów
pozostałe:
1 garść
1 garść
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku zagotuj 750 ml wody z kostką Knorr.
Krok 2
Dodaj trawę cytrynową, listki limonki, sos sojowy, posiekany czosnek oraz suszone grzyby. Gotuj powoli ok 10 minut.
Krok 3
W tym czasie pokrój wszystkie warzywa w mniejsze kawałki, a mięsa w paski.
Krok 4
Gotowy bulion przelej przez sito i gorący postaw na stole. Dookoła poukładaj wszystkie dodatki w mniejszych miseczkach.
Krok 5
Dodatki podgrzewaj według własnych upodobań i kolejności w bulionie i podawaj z prażoną cebulką, sezamem i zieloną dymką lub kolendrą.

Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chińskie Fondue
O fondue serowym i czekoladowym pewnie słyszał każdy, nawet jeśli nie miał okazji go spróbować. A co powiesz na chińskie fondue? Tak, to właśnie ono staje się coraz popularniejsze. Mięsne i warzywne dodatki, maczane w bulionie, to nowoczesny sposób na spotkanie rodzinne lub z przyjaciółmi.
Dla kogo?
Dla fanów oryginalnych potraw! Chińskiego fondue nie można sobie odmówić, bo wołowina, kurczak i warzywa w aromatycznym bulionie smakują naprawdę rewelacyjnie.
Na jaką okazję?
Chińskie fondue to znakomity pomysł na niedzielny obiad, ale też spotkanie w gronie znajomych. Każdemu posmakuje!
Czy wiesz, że?
Fondue chińskie to jednogarnkowa potrawa w postaci bulionu, w którym macza się mięso i warzywa nadziane na widelce.
Dla urozmaicenia:
Możesz też użyć innych ulubionych dodatków, takich jak kalafior czy pieczarki. Możliwości jest wiele!