
Składniki
wywar:
1 sztuka
2 sztuki
4 sztuki
10 sztuk
50 gramów
750 mililitrów
100 mililitrów
dodatki mięsne:
200 gramów
200 gramów
dodatki warzywne:
100 gramów
100 gramów
100 gramów
100 gramów
pozostałe:
1 garść
1 garść
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku zagotuj 750 ml wody z kostką Knorr.
Krok 2
Dodaj trawę cytrynową, listki limonki, sos sojowy, posiekany czosnek oraz suszone grzyby. Gotuj powoli ok 10 minut.
Krok 3
W tym czasie pokrój wszystkie warzywa w mniejsze kawałki, a mięsa w paski.
Krok 4
Gotowy bulion przelej przez sito i gorący postaw na stole. Dookoła poukładaj wszystkie dodatki w mniejszych miseczkach.
Krok 5
Dodatki podgrzewaj według własnych upodobań i kolejności w bulionie i podawaj z prażoną cebulką, sezamem i zieloną dymką lub kolendrą.

Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chińskie Fondue
O fondue serowym i czekoladowym pewnie słyszał każdy, nawet jeśli nie miał okazji go spróbować. A co powiesz na chińskie fondue? Tak, to właśnie ono staje się coraz popularniejsze. Mięsne i warzywne dodatki, maczane w bulionie, to nowoczesny sposób na spotkanie rodzinne lub z przyjaciółmi.
Dla kogo?
Dla fanów oryginalnych potraw! Chińskiego fondue nie można sobie odmówić, bo wołowina, kurczak i warzywa w aromatycznym bulionie smakują naprawdę rewelacyjnie.
Na jaką okazję?
Chińskie fondue to znakomity pomysł na niedzielny obiad, ale też spotkanie w gronie znajomych. Każdemu posmakuje!
Czy wiesz, że?
Fondue chińskie to jednogarnkowa potrawa w postaci bulionu, w którym macza się mięso i warzywa nadziane na widelce.
Dla urozmaicenia:
Możesz też użyć innych ulubionych dodatków, takich jak kalafior czy pieczarki. Możliwości jest wiele!


































