Chińskie Fondue przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chińskie Fondue

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
25 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
55 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

wywar:

1 sztuka

2 sztuki

4 sztuki

10 sztuk

50 gramów

750 mililitrów

100 mililitrów

dodatki mięsne:

200 gramów

200 gramów

dodatki warzywne:

100 gramów

100 gramów

100 gramów

100 gramów

pozostałe:

1 garść

1 garść

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku zagotuj 750 ml wody z kostką Knorr.

Krok 2

Dodaj trawę cytrynową, listki limonki, sos sojowy, posiekany czosnek oraz suszone grzyby. Gotuj powoli ok 10 minut.

Krok 3

W tym czasie pokrój wszystkie warzywa w mniejsze kawałki, a mięsa w paski.

Krok 4

Gotowy bulion przelej przez sito i gorący postaw na stole. Dookoła poukładaj wszystkie dodatki w mniejszych miseczkach.

Krok 5

Dodatki podgrzewaj według własnych upodobań i kolejności w bulionie i podawaj z prażoną cebulką, sezamem i zieloną dymką lub kolendrą.

przepisy.pl

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chińskie Fondue - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chińskie Fondue - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chińskie Fondue - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chińskie Fondue - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chińskie Fondue - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chińskie Fondue - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chińskie Fondue - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chińskie Fondue - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chińskie FondueChińskie Fondue

O fondue serowym i czekoladowym pewnie słyszał każdy, nawet jeśli nie miał okazji go spróbować. A co powiesz na chińskie fondue? Tak, to właśnie ono staje się coraz popularniejsze. Mięsne i warzywne dodatki, maczane w bulionie, to nowoczesny sposób na spotkanie rodzinne lub z przyjaciółmi.

Dla kogo?

Dla fanów oryginalnych potraw! Chińskiego fondue nie można sobie odmówić, bo wołowina, kurczak i warzywa w aromatycznym bulionie smakują naprawdę rewelacyjnie.

Na jaką okazję?

Chińskie fondue to znakomity pomysł na niedzielny obiad, ale też spotkanie w gronie znajomych. Każdemu posmakuje!

Czy wiesz, że?

Fondue chińskie to jednogarnkowa potrawa w postaci bulionu, w którym macza się mięso i warzywa nadziane na widelce.

Dla urozmaicenia:

Możesz też użyć innych ulubionych dodatków, takich jak kalafior czy pieczarki. Możliwości jest wiele!