Babka migdałowa

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

10

70 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

232 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

183 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

230 gramów

230 gramów

230 gramów

230 gramów

4 sztuki

0.33 sztuki

1 opakowanie

5 dekagramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię utrzyj na puszysty krem, stopniowo dodając cukier, cukier waniliowy i aromat.

Krok 2

Nie przerywając ucierania, dodawaj po jednym żółtku.

Krok 3

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i małymi porcjami dodawaj do masy.

Krok 4

Na końcu dodaj zmielone migdały.

Krok 5

Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z ciastem.

Krok 6

Formę do babki z kominkiem wysmaruj Kasią i posyp mąką, do formy włóż ciasto i piecz ok. 50 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Krok 7

Po upieczeniu ciasto pozostaw w foremce przez 10 minut, następnie wyjmij i odstaw, aby wystygło.

Krok 8

Ostudzone ciasto polej rozpuszczoną w kąpieli wodnej polewą czekoladową i udekoruj całymi migdałami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka migdałowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka migdałowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka migdałowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka migdałowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka migdałowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka migdałowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka migdałowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babka migdałowaBabka migdałowa

Smaczna, kolorowa babka przygotowana na święta wielkanocne to niemal zawsze trafiony wybór. Zdecyduj się np. na migdałową wersję tego ciasta. Do jego przygotowania będziesz potrzebować m.in. aromatu cytrynowego (z powodzeniem zastąpisz go też aromatem waniliowym lub pomarańczowym). Użyj dodatkowo cukru waniliowego, który nada wypiekowi delikatnego aromatu. Łącząc składniki na ciasto, dodawaj stopniowo wcześniej przesianą przez sito mąkę, najlepiej pszenną. Zmieszaj ją ze zmielonymi migdałami, które stanowią podstawę Twojego ciasta. Umieść powstałą masę w natłuszczonej i oprószonej mąką formie. Kiedy babka upiecze się i ostygnie, udekoruj ją polewą z czekolady. Zdecyduj się na taką, jaką lubisz najbardziej – mleczną lub gorzką. Zastąp ją opcjonalnie lukrem, a babka będzie równie smaczna. Kiedy masa będzie jeszcze płynna, posyp ją orzechami. Wybierz w tym celu migdały lub orzechy włoskie. Na koniec posyp wierzch babki także kandyzowanymi owocami, na przykład wiśniami lub czereśniami. Życzymy smacznego!