Babka ponczowa

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

7

48 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

80 osób wydrukowało

Pobierz pdf

106 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

250 gramów

120 mililitrów

80 gramów

4 sztuki

3 łyżeczki

1 opakowanie

syrop:

125 mililitrów

110 gramów

1 sztuka

dekoracja:

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę połącz z cukrem, 2 jajkami i proszkiem do pieczenia, wymieszaj, dodaj pozostałe jajka i cukier waniliowy.

Krok 2

Wyrabiaj mikserem, po chwili dodaj roztopioną Kasię i dalej wyrabiaj.

Krok 3

Formę z kominkiem wysmaruj Kasią i posyp bułką tartą, przełóż do niej ciasto i piecz 25 min. w 200 st.C.

Krok 4

Pozostaw w piekarniku.

Krok 5

Syrop: Cukier dodaj do wody, gotuj, aż cukier się rozpuści.

Krok 6

Dodaj sok z cytryny.

Krok 7

Ciepłe ciasto polej syropem, udekoruj śmietaną 30%, kiwi i cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka ponczowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka ponczowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka ponczowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka ponczowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka ponczowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka ponczowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka ponczowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Babka Wielkanocna
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babka ponczowaBabka ponczowa

Marzy Ci się ciasto, które będzie zachwycało formą podania, a do tego będzie wyśmienicie smakowało? Jeśli tak, to koniecznie wypróbuj ten przepis na babkę ponczową. To delikatny wypiek, z lekko wyczuwalną nutą wanilii, który idealnie sprawdzi się na przyjęciach lub podczas świąt wielkanocnych. Ucierane ciasto sprawia, że babka jest wyjątkowo pulchna, a nasączona syropem cytrynowym nabiera głębokiego smaku. Zaletą babki ponczowej jest to, że syrop nie dominuje smakiem nad całością, ale stanowi lekko słodkie wykończenie ciasta. Pusty zazwyczaj środek babki udekoruj bitą śmietaną i owocami – zamiast kiwi możesz użyć truskawek, poziomek, borówek lub malin. Do dekoracji równie dobrze sprawdzą się ananasy z puszki lub wiśnie kandyzowane. Przestygnięte ciasto posyp cukrem pudrem, możesz też użyć nieco cynamonu. Babka piaskowa to ciasto, które sprawdzi się dobrze na wiele okazji – niekoniecznie tylko z okazji świąt wielkanocnych. Wystarczy pobrać listę składników i cieszyć się jej delikatnym smakiem oraz oryginalną formą podania. Do dzieła!