Babka ponczowa

- Krok 1Mąkę połącz z cukrem, 2 jajkami i proszkiem do pieczenia, wymieszaj, dodaj pozostałe jajka i cukier waniliowy.
- Krok 2Wyrabiaj mikserem, po chwili dodaj roztopioną Kasię i dalej wyrabiaj.
- Krok 3Formę z kominkiem wysmaruj Kasią i posyp bułką tartą, przełóż do niej ciasto i piecz 25 min. w 200 st.C.
- Krok 4Pozostaw w piekarniku.
- Krok 5Syrop: Cukier dodaj do wody, gotuj, aż cukier się rozpuści.
- Krok 6Dodaj sok z cytryny.
- Krok 7Ciepłe ciasto polej syropem, udekoruj śmietaną 30%, kiwi i cukrem pudrem.

Marzy Ci się ciasto, które będzie zachwycało formą podania, a do tego będzie wyśmienicie smakowało? Jeśli tak, to koniecznie wypróbuj ten przepis na babkę ponczową. To delikatny wypiek, z lekko wyczuwalną nutą wanilii, który idealnie sprawdzi się na przyjęciach lub podczas świąt wielkanocnych. Ucierane ciasto sprawia, że babka jest wyjątkowo pulchna, a nasączona syropem cytrynowym nabiera głębokiego smaku. Zaletą babki ponczowej jest to, że syrop nie dominuje smakiem nad całością, ale stanowi lekko słodkie wykończenie ciasta. Pusty zazwyczaj środek babki udekoruj bitą śmietaną i owocami – zamiast kiwi możesz użyć truskawek, poziomek, borówek lub malin. Do dekoracji równie dobrze sprawdzą się ananasy z puszki lub wiśnie kandyzowane. Przestygnięte ciasto posyp cukrem pudrem, możesz też użyć nieco cynamonu. Babka piaskowa to ciasto, które sprawdzi się dobrze na wiele okazji – niekoniecznie tylko z okazji świąt wielkanocnych. Wystarczy pobrać listę składników i cieszyć się jej delikatnym smakiem oraz oryginalną formą podania. Do dzieła!