Bakłażan zapiekany - la parmigiana przepis – Zobacz na przepisy.pl

Bakłażan zapiekany - la parmigiana

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

null

4 łyżki

1 łyżka

2 sztuki

1 łyżka

2 sztuki

2 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany grilluj na ładny brązowy kolor.

Krok 2

Pokrój bakłażany na plasterki ok. 1 cm grubości i opiekaj w bardzo nagrzanym grillu, aż się ładnie przyrumienią z obu stron.

Krok 3

Czosnek i cebulę posiekaj.

Krok 4

Wlej oliwę na patelnię, dodaj cebulę, czosnek i oregano, mieszaj i podsmaż aż cebulka się zeszkli. Dodaj pomidory. Mieszaj i przykryj, zmniejszamy gaz i duś przez ok. 10 minut.

Krok 5

Na koniec wrzuć posiekaną bazylię i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Krok 6

Przyrumienione bakłażany i sos pomidorowy ułóż w żaroodpornym naczyniu warstwami: sos, parmezan, bakłażany. Wierzch posyp sporą ilością parmezanu. Piecz w 190 stopniach przez ok. 30 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bakłażan zapiekany - la parmigiana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bakłażan zapiekany - la parmigiana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bakłażan zapiekany - la parmigiana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bakłażan zapiekany - la parmigiana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bakłażan zapiekany - la parmigiana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bakłażan zapiekany - la parmigiana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bakłażan zapiekany - la parmigiana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej