Bakłażan zapiekany - la parmigiana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bakłażan zapiekany - la parmigiana

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

null

4 łyżki

1 łyżka

2 sztuki

1 łyżka

2 sztuki

2 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany grilluj na ładny brązowy kolor.

Krok 2

Pokrój bakłażany na plasterki ok. 1 cm grubości i opiekaj w bardzo nagrzanym grillu, aż się ładnie przyrumienią z obu stron.

Krok 3

Czosnek i cebulę posiekaj.

Krok 4

Wlej oliwę na patelnię, dodaj cebulę, czosnek i oregano, mieszaj i podsmaż aż cebulka się zeszkli. Dodaj pomidory. Mieszaj i przykryj, zmniejszamy gaz i duś przez ok. 10 minut.

Krok 5

Na koniec wrzuć posiekaną bazylię i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Krok 6

Przyrumienione bakłażany i sos pomidorowy ułóż w żaroodpornym naczyniu warstwami: sos, parmezan, bakłażany. Wierzch posyp sporą ilością parmezanu. Piecz w 190 stopniach przez ok. 30 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bakłażan zapiekany - la parmigiana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bakłażan zapiekany - la parmigiana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bakłażan zapiekany - la parmigiana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bakłażan zapiekany - la parmigiana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bakłażan zapiekany - la parmigiana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bakłażan zapiekany - la parmigiana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bakłażan zapiekany - la parmigiana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bakłażan zapiekany - la parmigiana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
8 osób ogląda przepis:
Bogracz z pieczarką
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej