Bakłażan zapiekany - la parmigiana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bakłażan zapiekany - la parmigiana

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

null

4 łyżki

1 łyżka

2 sztuki

1 łyżka

2 sztuki

2 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany grilluj na ładny brązowy kolor.

Krok 2

Pokrój bakłażany na plasterki ok. 1 cm grubości i opiekaj w bardzo nagrzanym grillu, aż się ładnie przyrumienią z obu stron.

Krok 3

Czosnek i cebulę posiekaj.

Krok 4

Wlej oliwę na patelnię, dodaj cebulę, czosnek i oregano, mieszaj i podsmaż aż cebulka się zeszkli. Dodaj pomidory. Mieszaj i przykryj, zmniejszamy gaz i duś przez ok. 10 minut.

Krok 5

Na koniec wrzuć posiekaną bazylię i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Krok 6

Przyrumienione bakłażany i sos pomidorowy ułóż w żaroodpornym naczyniu warstwami: sos, parmezan, bakłażany. Wierzch posyp sporą ilością parmezanu. Piecz w 190 stopniach przez ok. 30 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bakłażan zapiekany - la parmigiana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bakłażan zapiekany - la parmigiana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bakłażan zapiekany - la parmigiana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bakłażan zapiekany - la parmigiana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bakłażan zapiekany - la parmigiana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bakłażan zapiekany - la parmigiana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bakłażan zapiekany - la parmigiana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bakłażan zapiekany - la parmigiana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej