Smażone banany przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Smażone banany

z sezamem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

31

heart
716 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

175 osób wydrukowało

Pobierz pdf

503 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

3 łyżki

1 łyżka

1 opakowanie

1 szklanka

500 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Banany obierz, pokrój w dwucentymetrowe kawałki. Wymieszaj z cukrem i sezamem.

Smażone banany - Krok 1

Krok 2

Fix Do placków z jabłkami Knorr wymieszaj ze szklanką mleka.

Smażone banany - Krok 2

Krok 3

W rondlu rozgrzej dobrze olej. Banany maczaj w cieście i smaż w głębokim tłuszczu. Uważaj podczas smażenia, aby się nie poparzyć.

Smażone banany - Krok 3

Krok 4

Banany smaż, aż ciasto zrobi się złotobrązowe, następnie odsącz na ręczniku papierowym. Podawaj natychmiast ciepłe i chrupiące.

Smażone banany - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażone banany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażone banany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażone banany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażone banany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażone banany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażone banany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażone banany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smażone banany - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Smażone bananySmażone banany

Kilka dojrzałych bananów wystarczy, aby w łatwy sposób przygotować pyszny i niebanalny deser, inspirowany azjatycką kuchnią. Ich naturalną słodycz podkreśli chrupiąca panierka. Rozpocznij od obrania owoców ze skórki, po czym pokrój je na nieduże kawałki i obtocz w sezamie oraz brązowym cukrze trzcinowym. Wspomniane ziarenka możesz zastąpić wiórkami kokosowymi – w taki sposób banany serwuje się w Indonezji. Gotową mieszankę do przyrządzania placków z jabłkami wymieszaj z mlekiem za pomocą trzepaczki, aby powstała jednolita masa. W rondlu z grubym dnem rozgrzej dobrze olej roślinny, na przykład rafinowany ryżowy. Kawałki banana maczaj w cieście i smaż na głębokim tłuszczu do momentu, aż nabiorą złocistego koloru. Po usmażeniu przełóż je na kawałek ręcznika papierowego, który wchłonie nadmiar oleju. Deser podawaj na ciepło, najlepiej bezpośrednio po przyrządzeniu. Czy wypróbujesz nasz przepis na wyśmienite smażone banany z sezamem? Cenimy Twoje zdanie – koniecznie podziel się nim w komentarzu.