Banany smażone w soku z pomarańczy i rumie

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 gramów

4 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

5 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rodzynki zalewamy rumem i odstawiamy na bok.

Krok 2

Banany przekrawamy na pół i układamy na patelni na rozgrzanej Kasi.

Krok 3

Przyrumieniamy z każdej strony. Odpowiedniejsze będą mniej dojrzałe i twarde banany. Dojrzałe mogą pod wpływem smażenia stracić formę i rozpaść się.

Krok 4

Smażące się banany posypujemy cukrem i kiedy ten zacznie się karmelizować, wylewamy na patelnię sok z pomarańczy. Delikatnie mieszamy i czekamy, aż sok zacznie się redukować.

Krok 5

Sos próbujemy i doprawiamy wedle uznania. Może być potrzebny cukier, bo pomarańcze lubią być kwaśne.

Krok 6

Posypujemy roztartymi goździkami i w końcu wylewamy na patelnię rum z rodzynkami.

Krok 7

Kiedy sos uzyska syropistą, gęstą konsystencję, gotowe. Banany układamy na talerzach, polewamy sosem z rodzynkami i podajemy z kulką lodów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Banany smażone w soku z pomarańczy i rumie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Banany smażone w soku z pomarańczy i rumie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Banany smażone w soku z pomarańczy i rumie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Banany smażone w soku z pomarańczy i rumie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Banany smażone w soku z pomarańczy i rumie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Banany smażone w soku z pomarańczy i rumie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Banany smażone w soku z pomarańczy i rumie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej