
Składniki
5 sztuk
3 łyżki
1 łyżka
1 opakowanie
1 szklanka
500 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Banany obierz, pokrój w dwucentymetrowe kawałki. Wymieszaj z cukrem i sezamem.

Krok 2
Fix Do placków z jabłkami Knorr wymieszaj ze szklanką mleka.

Krok 3
W rondlu rozgrzej dobrze olej. Banany maczaj w cieście i smaż w głębokim tłuszczu. Uważaj podczas smażenia, aby się nie poparzyć.

Krok 4
Banany smaż, aż ciasto zrobi się złotobrązowe, następnie odsącz na ręczniku papierowym. Podawaj natychmiast ciepłe i chrupiące.


Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Do placków z jabłkami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Smażone banany
Kilka dojrzałych bananów wystarczy, aby w łatwy sposób przygotować pyszny i niebanalny deser, inspirowany azjatycką kuchnią. Ich naturalną słodycz podkreśli chrupiąca panierka. Rozpocznij od obrania owoców ze skórki, po czym pokrój je na nieduże kawałki i obtocz w sezamie oraz brązowym cukrze trzcinowym. Wspomniane ziarenka możesz zastąpić wiórkami kokosowymi – w taki sposób banany serwuje się w Indonezji. Gotową mieszankę do przyrządzania placków z jabłkami wymieszaj z mlekiem za pomocą trzepaczki, aby powstała jednolita masa. W rondlu z grubym dnem rozgrzej dobrze olej roślinny, na przykład rafinowany ryżowy. Kawałki banana maczaj w cieście i smaż na głębokim tłuszczu do momentu, aż nabiorą złocistego koloru. Po usmażeniu przełóż je na kawałek ręcznika papierowego, który wchłonie nadmiar oleju. Deser podawaj na ciepło, najlepiej bezpośrednio po przyrządzeniu. Czy wypróbujesz nasz przepis na wyśmienite smażone banany z sezamem? Cenimy Twoje zdanie – koniecznie podziel się nim w komentarzu.