Banany w toffi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Banany w toffi

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 mililitrów

1 sztuka

250 gramów

225 gramów

2 łyżki

250 gramów

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajko roztrzep widelcem, dodaj mąki, 3 łyżki zimnej wody i łyżeczkę oleju i wymieszaj na gładką masę.

Krok 2

Banany przekrój wzdłuż na połowy i każdą połówkę pokrój na 4 części.

Krok 3

Olej mocno rozgrzej. Banany obtaczaj w masie z mąki i wrzucaj do oleju. Smaż przez 2 minuty, aby zarumieniły się na złoto.

Krok 4

Do małego garnuszka wlej 75 ml wody i rozpuść w niej cukier. Zagotuj i nie mieszaj, aż płyn stanie się delikatnie złoty. Zdejmij z ognia, po czym dosyp sezamu.

Krok 5

Kawałki banana zanurzaj w toffi, a następnie w lodowatej wodzie. Podawaj jeszcze ciepłe.

garlic

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Banany w toffi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Banany w toffi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Banany w toffi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Banany w toffi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Banany w toffi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Banany w toffi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Banany w toffi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Banany w toffi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Zapiekanka estońska
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej