Banica z dynią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Banica z dynią

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1.5 łyżeczki

5 sztuk

2.5 łyżeczki

600 gramów

5 łyżek

50 gramów

5 łyżek

10 sztuk

300 gramów

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagnieć ciasto - połącz jedno jajko z mąką, drożdżami i wodą. Podziel na 5 części, posmaruj każdą oliwą, pozostaw na 20 - 30 minut.

Krok 2

Roztrzep pozostałe jajka (pozostaw 3 łyżeczki do posmarowania ciasta), roztop tłuszcz, zetrzyj ser - połącz składniki i dodaj do nich część startej dyni wymieszanej z orzechami, posyp cynamonem.

Krok 3

Każdą część ciasta rozwałkuj na cieniutkie plastry, na każdą nałóż nadzienie i zawiń w roladę, posyp pozostałą dynią.

Krok 4

Ułóż je w posmarowanej masłem prostokątnej formie, pozostaw na ok. 30 minut, po tym czasie posmaruj jajkiem i piecz w 170 stopni do zrumienienia

garlic

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Banica z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Banica z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Banica z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Banica z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Banica z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Banica z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Banica z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Banica z dynią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Puszyste placki z dynią
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej