Banica z dynią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Banica z dynią

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

10 sztuk

300 gramów

5 sztuk

1 szklanka

50 gramów

600 gramów

300 gramów

2.5 łyżeczki

1.5 łyżeczki

5 łyżek

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagnieć ciasto - połącz jedno jajko z mąką, drożdżami i wodą. Podziel na 5 części, posmaruj każdą oliwą, pozostaw na 20 - 30 minut.

Krok 2

Roztrzep pozostałe jajka (pozostaw 3 łyżeczki do posmarowania ciasta), roztop tłuszcz, zetrzyj ser - połącz składniki i dodaj do nich część startej dyni wymieszanej z orzechami, posyp cynamonem.

Krok 3

Każdą część ciasta rozwałkuj na cieniutkie plastry, na każdą nałóż nadzienie i zawiń w roladę, posyp pozostałą dynią.

Krok 4

Ułóż je w posmarowanej masłem prostokątnej formie, pozostaw na ok. 30 minut, po tym czasie posmaruj jajkiem i piecz w 170 stopni do zrumienienia

garlic

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Banica z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Banica z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Banica z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Banica z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Banica z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Banica z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Banica z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Banica z dynią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć!

Czytaj więcej

Swoim kształtem przypomina najpiękniejszy bukiet prosto z kwiaciarni. Spokrewniony z brokułem, z którym nieustannie konkuruje o względy innych. Choć dotychczas traktowano go nieco po macoszemu – zazwyczaj w roli dodatku, obecnie nie ma sobie równych!

Czytaj więcej