Bardzo krucha pyszotka z bananami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

9 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

210 osób wydrukowało

Pobierz pdf

157 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

masa budyniowa:

2 szklanki

3 łyżki

3 łyżki

1 sztuka

1 szklanka

1 opakowanie

225 gramów

kruche ciasto:

1 opakowanie

400 gramów

2 łyżeczki

100 gramów

3 sztuki

4 łyżki

300 gramów

200 gramów

100 gramów

beza:

4 sztuki

4 łyżki

dodatkowo:

5 sztuk

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do kubka lub większego pojemnika wlać 1 szkl. mleka i wsypać obie mąki, następnie dodać żółtko. Wymieszać bardzo dobrze na gładką masę. Do garnka wlać 1 szkl. mleka razem z oboma cukrami. Dodać to nich 100 g Kasi. Zagotować na dużym płomieniu, po czym zmniejszyć go na średni. Do gotującego się mleka powoli wlewać, uprzednio zrobioną mieszankę i cały czas mieszać mieszadłem. Gdy przestanie gęstnieć, zdjąć z płomienia. Przykryć najlepiej woreczkiem, żeby nie powstał kożuch. Odłożyć w chłodne miejsce do ostygnięcia.

Krok 2

Przygotowanie początkowe kruchego ciasta: wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski i wyrobić. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część można włożyć do lodówki na czas nieużywania jej. Blaszkę wysmarować lekko Kasią i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia.

Krok 3

Wyłożyć równo jedną częścią ciasta. Posmarować połową powideł bądź marmolady i posypać połową rodzynek. Posypać połową orzechów.

Krok 4

Przygotowanie bezy: białka ubić na puszystą pianę (niekoniecznie sztywną). Dodawać stopniowo cukier i ubijać, aż powstanie sztywna piana, a cukier lekko się rozpuści. Przedzielić na 2 równe części.

Krok 5

Przygotowanie końcowe kruchego ciasta: rozgrzać piekarnik do 180 st. Ciasto wysmarować jedną częścią ubitych białek. Piec 30-35 min. Aby upiec 2. placek postępujemy tak jak z 1. plackiem.

Krok 6

Przygotowanie końcowe masy budyniowo-maślanej: w czasie pieczenia się bądź stygnięcia placków, przynosimy ostygnięty budyń. Pozostałą Kasię dzielimy na mniejsze kostki. Miksujemy je do uzyskania gładkiej, kremowej, jednolitej masy. Dodajemy do niej po 2 łyżki budyniu, cały czas miksując, do skończenia się składnika.

Krok 7

Przełożenie: placek, połowa zawartości masy, pokrojone w plastry banany ciasno obok siebie poukładane po całej powierzchni ciasta, pozostałość masy, placek-odwrócony (bezą do środka, na masę), polewa czekoladowa, kakao do posypania (chociaż nie jest to konieczne). Ciasto przechowywać w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • Redakcja Moje Ciasto

    Redakcja Moje Ciasto, 20.01.2016

    Ania wydaje nam się, że najlepiej będzie pokroić banany w grubsze plasterki. Z tego przepisu przygotujesz ciasto na blachę o wymiarach 25x36 cm.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Mikuła

    Anna Mikuła, 15.01.2016

    Witam. Ciasto wygląda apetycznie. Mam tylko pytanie dotyczące bananòw, mają one być pokrojone w talarki, ćwiartki czy jeszcze inaczej? Blacha jakie ma mieć wymiary?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bardzo krucha pyszotka z bananami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bardzo krucha pyszotka z bananami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bardzo krucha pyszotka z bananami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bardzo krucha pyszotka z bananami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bardzo krucha pyszotka z bananami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bardzo krucha pyszotka z bananami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bardzo krucha pyszotka z bananami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Torcik serowo-kokosowy
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej