Belgijskie frytki z aromatycznym sosem BBQ z kolendrą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Menu dnia

Belgijskie frytki z aromatycznym sosem BBQ z kolendrą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
363 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

47 osób wydrukowało

Pobierz pdf

342 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

5 łyżek

500 mililitrów

2 łyżeczki

0.5 pęczka

1 sztuka

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i pokrój na grube frytki. W garnku zagotuj wodę z cukrem, włóż ostrożnie pokrojone ziemniaki i gotuj ok. 5 minut. Po tym czasie odsącz ziemniaki na papierowym ręczniku.

Belgijskie frytki z aromatycznym sosem BBQ z kolendrą - Krok 1

Krok 2

W miseczce połącz sos Hellmann's, majonez, chilli, roztarty czosnek oraz posiekaną kolendrę. Sos dokładnie wymieszaj.

Belgijskie frytki z aromatycznym sosem BBQ z kolendrą - Krok 2

Krok 3

W garnku rozgrzej olej, ostrożnie wrzucaj partiami ziemniaki i smaż na początek ok. 2-3 minut. Wtedy frytki wyjmij z garnka, ponownie rozgrzej w garnku olej i raz jeszcze włóż ziemniaki. Smaż do uzyskania jasnozłotego koloru.

Belgijskie frytki z aromatycznym sosem BBQ z kolendrą - Krok 3

Krok 4

Gotowe frytki oprósz lekko solą i wyłóż na talerz. Podawaj z przygotowanym sosem Hellmann's.

Belgijskie frytki z aromatycznym sosem BBQ z kolendrą - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Takie same frytki możesz przygotować z innego rodzaju ziemniaków, np. batatów. A seler również będzie super alternatywą do przygotowania niecodziennych frytek.

10

Opinie o przepisie

  • Nikus

    Nikus , 17.06.2022

    Od kiedy belgijskie frytki są smażone na oleju?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 29.06.2021

    TAK. Belgijskie to super dla zwykłych frytek alternatywa! Dla dziecka robię frytkowy pociąg - jest też lokomotywa :D Choć Syn i tak przepada za frytkami, to zawsze lepiej smakuje gdy się je oczami :D Można ułożyć inne wzory, u nas były też do tej pory, z belgijskich frytek samoloty i zwierzęta - Synuś do tej pory je pamięta :) MAXymalna zabawa a przy tym posiłek, pewnie wyrośnie z niego Osiłek !!! :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 23.06.2021

    TAK. Frytki belgijskie jeszcze u mnie w kuchni nie gościły, ale dzięki stronce przepisy.pl już się w mojej głowie zadomowiły. Na pewno wypróbuję je solo albo jako dodatek do obiadu wszelakiego. Opruszone przyprawą z ziół z domowego ogródka – wychodzi coś pysznego. Podawać je będę z awokadowym dipem, bo stanowi wartościowy i pyszny dodatek; tak – ta przekąska jest moim bestsellerowym typem!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Artur Bułkovsky

    Artur Bułkovsky , 21.06.2021

    TAK. Frytki belgijskie są idealnym dodatkiem do dań na imprezy z przyjaciółmi. Perfekcyjnie komponują się z burgerem wołowym, rybą w panierce (fish&chips), czy też z mięsnym sosami. Osobiście używam innej techniki. Najpierw namaczam ziemniaki w wodzie przez około 10 minut, następnie opłukuje je, wykładam na ręcznik papierowy do wysuszenia. Ta czynność pozwoli na zmniejszenie zawartości skrobii w ziemniaku, przez co frytka będzie bardziej miękka i chrupiąca. Następnie nagrzewam olej rzepakowy do 150*C (używam termometru cukierniczego) i smażę przez ok. minut. Wstępnie usmażone frytki przekładam na ręcznik papierowy i czekam, aż całkowicie ostrygną. Następnie ponownie rozgrzewam olej, tym razem do 190*C i smażę 3-4 minuty do uzyskania złotego koloru. Przekładam na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Frytki doprawiam mieszanką soli, pieprzu oraz suszonych przypraw: papryki ostrej, papryki słodkiej, czosnku i oregano. Do frytek podaję pikantny sos mayo-sriracha, który robiony jest na bazie majonezu, ostrego sosu chilli, soku z limonki oraz kolendry. W innej wersji (bardziej mięsnej) frytki belgijskie polewam solidną porcją gęstego sosu na bazie szarpanej wieprzowiny, pomidorów i czerwonego wina oraz posypuję szczypiorkiem oraz posiekanym chilli. Prawdziwy #foodporn dla uczty wśród najbliższych przyjaciół.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Wioleta

    Wioleta , 13.06.2021

    TAK. Fajny przepis. Ja frytki robię ręcznie z własnych ziemniaków i są najlepsze. Upieczone posypuję lekko vegetą lub inną przyprawą do frytek i podaję z sosem czosnkowym najczesciej lub robię sos z przecieru pomidorowego, czosnku startego lub przez praske, troszku oliwy, odrobinę miodu, przyprawy pieprz, sól, ziola prowasalskie i dodaje jeszcze jedną malutką suszoną papryczke peperoncziki. Sos należy zrobić trochę wczesniej aby wszystkie składniki się "przegryzły".

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dawid Wioleta Klapuch

    Dawid Wioleta Klapuch , 11.06.2021

    TAK Ja z dziećmi jesteśmy fanami frytek. Kiedyś te belgijskie jadłam w Katowicach i są przepychota. Koniecznie muszę je zrobić u siebie w domu. Już teraz mogę powiedzieć, że będzie częstym gościem u nas

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabriela Greń

    Gabriela Greń , 08.06.2021

    TAK. Fanką jestem frytek belgijskich, Rumianych, chrupiących i nieziemskich, Moja ulubiona wersja to taka podana z własnoręcznie robionym sosem, Suszone pomidory z bazylią - taki zawsze okazuje się sztosem, Belgijskie frytki właśnie z nim podane, Znikają ze stołu o nic niepytane

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 03.06.2021

    TAK. Belgijskie frytki - przyznam się, że nigdy nie robiłam. Pora spróbować! Ja frytki (po podgotowaniu w wodzie z cukrem) będę smażyła na fryturze wołowej. Do sosu zamiast chili dodam pieprzu cayenne (podobnie ostry). Frytki posypię natką pietruszki. Pora wypróbować Wasz przepis - bardzo lubię frytki i jestem pewna, że ta wersja również przypadnie do gustu całej mojej rodzince. Smacznego!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Belgijskie frytki z aromatycznym sosem BBQ z kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Belgijskie frytki z aromatycznym sosem BBQ z kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Belgijskie frytki z aromatycznym sosem BBQ z kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Belgijskie frytki z aromatycznym sosem BBQ z kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Belgijskie frytki z aromatycznym sosem BBQ z kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Belgijskie frytki z aromatycznym sosem BBQ z kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Belgijskie frytki z aromatycznym sosem BBQ z kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Belgijskie frytki z aromatycznym sosem BBQ z kolendrą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Belgijskie frytki z aromatycznym sosem BBQ z kolendrąBelgijskie frytki z aromatycznym sosem BBQ z kolendrą

Teoretycznie trudno o prostsze danie. W praktyce chcielibyśmy, aby nasze domowe frytki wyróżniały się chrupiącą, rumianą skórką oraz delikatnym wnętrzem. Frytki belgijskie, zwłaszcza z dodatkiem odpowiedniego sosu, np. BBQ z kolendrą, łączą wszystkie te upragnione cechy, więc nic dziwnego, że stały się przebojem nie tylko w swojej ojczyźnie. Zobacz, jak ze smażonych ziemniaków zrobić kulinarne cudo!

Dla kogo?

Szukasz inspiracji wśród najnowszych trendów i dobrze wiesz, co się jada na mieście? Frytki belgijskie opanowały najmodniejsze lokale, więc nie zostawaj w tyle! Ich zrobienie jest prostsze, niż się wydaje!

Na jaką okazję?

Znakomicie uzupełnią danie główne. Wzorem Belgów spróbuj połączyć je z owocami morza. Poradzą sobie jako samodzielna przekąska – przygotuj się na częste odwiedziny znajomych!

Czy wiesz, że?

Pierwsze informacje na temat frytek pochodzą z XVII-wiecznej Belgii. Zaczynały karierę jako danie ubogich mieszkańców wsi, a dziś mogą pochwalić się własnym muzeum z siedzibą w Brugii.

Dla urozmaicenia:

Jeszcze ciekawszy smak uzyskasz po posypaniu frytek belgijskich suszonym koperkiem, słodką papryką lub zmielonymi suszonymi pomidorami.