
Składniki
1.4 kilograma
1 sztuka
2 łyżeczki
1 łyżeczka
3 łyżeczki
1 sztuka
350 gramów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Farsz Cebulę posiekać i podsmażyć na smalcu. Łopatkę wieprzową zmielić wraz z przyprawami. Dodać podsmażoną cebulkę ze smalcem (smalec spowoduje, że farsz nie będzie zbity)
Krok 2
Kartacze: 700g ziemniaków ugotować w mundurkach. Ostudzić i obrać. Pozostałe zetrzeć na tarce - odstawić nad miską do ocieknięcia.
Krok 3
Masę ziemniaczaną porządnie wycisnąć przez gazę. Z wody odsączonej z ziemniaków po kilku minutach wytrąci się skrobia - wodę ostrożnie odlać, skrobię zachować. Zmielić zimne ugotowane ziemniaki, dodać starte ziemniaki oraz skrobię - dokładnie wymieszać (jeżeli mamy mało mączyste ziemniaki, można podsypać odrobiną mąki ziemniaczanej, gdyby ciasto było zbyt luźne).
Krok 4
Dłońmi oprószonymi mąką formować płaskie placuszki, nakładać farsz do środka i dokładnie sklejać. Nadać kartaczom podłużny kształt. Gotować w osolonej wodzie na małym ogniu ok. 15min. od wypłynięcia Podawać z zeszkloną cebulką i skwarkami z boczku.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcej