Kartacze po dolnośląsku przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kartacze po dolnośląsku

Autor: magnolia0joaska

ratingratingratingratingrating

4

21 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

35 osób wydrukowało

Pobierz pdf

44 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

350 gramów

1 sztuka

2 łyżeczki

3 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1.4 kilograma

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Farsz Cebulę posiekać i podsmażyć na smalcu. Łopatkę wieprzową zmielić wraz z przyprawami. Dodać podsmażoną cebulkę ze smalcem (smalec spowoduje, że farsz nie będzie zbity)

Krok 2

Kartacze: 700g ziemniaków ugotować w mundurkach. Ostudzić i obrać. Pozostałe zetrzeć na tarce - odstawić nad miską do ocieknięcia.

Krok 3

Masę ziemniaczaną porządnie wycisnąć przez gazę. Z wody odsączonej z ziemniaków po kilku minutach wytrąci się skrobia - wodę ostrożnie odlać, skrobię zachować. Zmielić zimne ugotowane ziemniaki, dodać starte ziemniaki oraz skrobię - dokładnie wymieszać (jeżeli mamy mało mączyste ziemniaki, można podsypać odrobiną mąki ziemniaczanej, gdyby ciasto było zbyt luźne).

Krok 4

Dłońmi oprószonymi mąką formować płaskie placuszki, nakładać farsz do środka i dokładnie sklejać. Nadać kartaczom podłużny kształt. Gotować w osolonej wodzie na małym ogniu ok. 15min. od wypłynięcia Podawać z zeszkloną cebulką i skwarkami z boczku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kartacze po dolnośląsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kartacze po dolnośląsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kartacze po dolnośląsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kartacze po dolnośląsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kartacze po dolnośląsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kartacze po dolnośląsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kartacze po dolnośląsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pathia z krewetek
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej