Kartacze po dolnośląsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kartacze po dolnośląsku

Autor: magnolia0joaska

ratingratingratingratingrating

4

21 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

35 osób wydrukowało

Pobierz pdf

44 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

350 gramów

1 sztuka

2 łyżeczki

3 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1.4 kilograma

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Farsz Cebulę posiekać i podsmażyć na smalcu. Łopatkę wieprzową zmielić wraz z przyprawami. Dodać podsmażoną cebulkę ze smalcem (smalec spowoduje, że farsz nie będzie zbity)

Krok 2

Kartacze: 700g ziemniaków ugotować w mundurkach. Ostudzić i obrać. Pozostałe zetrzeć na tarce - odstawić nad miską do ocieknięcia.

Krok 3

Masę ziemniaczaną porządnie wycisnąć przez gazę. Z wody odsączonej z ziemniaków po kilku minutach wytrąci się skrobia - wodę ostrożnie odlać, skrobię zachować. Zmielić zimne ugotowane ziemniaki, dodać starte ziemniaki oraz skrobię - dokładnie wymieszać (jeżeli mamy mało mączyste ziemniaki, można podsypać odrobiną mąki ziemniaczanej, gdyby ciasto było zbyt luźne).

Krok 4

Dłońmi oprószonymi mąką formować płaskie placuszki, nakładać farsz do środka i dokładnie sklejać. Nadać kartaczom podłużny kształt. Gotować w osolonej wodzie na małym ogniu ok. 15min. od wypłynięcia Podawać z zeszkloną cebulką i skwarkami z boczku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kartacze po dolnośląsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kartacze po dolnośląsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kartacze po dolnośląsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kartacze po dolnośląsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kartacze po dolnośląsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kartacze po dolnośląsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kartacze po dolnośląsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kartacze po dolnośląsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Orientalna karkówka
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej