Kartacze po dolnośląsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kartacze po dolnośląsku

Autor: magnolia0joaska

ratingratingratingratingrating

4

21 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

38 osób wydrukowało

Pobierz pdf

54 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.4 kilograma

1 sztuka

2 łyżeczki

1 łyżeczka

3 łyżeczki

1 sztuka

350 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Farsz Cebulę posiekać i podsmażyć na smalcu. Łopatkę wieprzową zmielić wraz z przyprawami. Dodać podsmażoną cebulkę ze smalcem (smalec spowoduje, że farsz nie będzie zbity)

Krok 2

Kartacze: 700g ziemniaków ugotować w mundurkach. Ostudzić i obrać. Pozostałe zetrzeć na tarce - odstawić nad miską do ocieknięcia.

Krok 3

Masę ziemniaczaną porządnie wycisnąć przez gazę. Z wody odsączonej z ziemniaków po kilku minutach wytrąci się skrobia - wodę ostrożnie odlać, skrobię zachować. Zmielić zimne ugotowane ziemniaki, dodać starte ziemniaki oraz skrobię - dokładnie wymieszać (jeżeli mamy mało mączyste ziemniaki, można podsypać odrobiną mąki ziemniaczanej, gdyby ciasto było zbyt luźne).

Krok 4

Dłońmi oprószonymi mąką formować płaskie placuszki, nakładać farsz do środka i dokładnie sklejać. Nadać kartaczom podłużny kształt. Gotować w osolonej wodzie na małym ogniu ok. 15min. od wypłynięcia Podawać z zeszkloną cebulką i skwarkami z boczku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kartacze po dolnośląsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kartacze po dolnośląsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kartacze po dolnośląsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kartacze po dolnośląsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kartacze po dolnośląsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kartacze po dolnośląsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kartacze po dolnośląsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kartacze po dolnośląsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Placek lotaryński
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej