Kartacze po dolnośląsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kartacze po dolnośląsku

Autor: magnolia0joaska

ratingratingratingratingrating

4

heart
21 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

47 osób wydrukowało

Pobierz pdf

61 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.4 kilograma

1 sztuka

2 łyżeczki

1 łyżeczka

3 łyżeczki

1 sztuka

350 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Farsz Cebulę posiekać i podsmażyć na smalcu. Łopatkę wieprzową zmielić wraz z przyprawami. Dodać podsmażoną cebulkę ze smalcem (smalec spowoduje, że farsz nie będzie zbity)

Krok 2

Kartacze: 700g ziemniaków ugotować w mundurkach. Ostudzić i obrać. Pozostałe zetrzeć na tarce - odstawić nad miską do ocieknięcia.

Krok 3

Masę ziemniaczaną porządnie wycisnąć przez gazę. Z wody odsączonej z ziemniaków po kilku minutach wytrąci się skrobia - wodę ostrożnie odlać, skrobię zachować. Zmielić zimne ugotowane ziemniaki, dodać starte ziemniaki oraz skrobię - dokładnie wymieszać (jeżeli mamy mało mączyste ziemniaki, można podsypać odrobiną mąki ziemniaczanej, gdyby ciasto było zbyt luźne).

Krok 4

Dłońmi oprószonymi mąką formować płaskie placuszki, nakładać farsz do środka i dokładnie sklejać. Nadać kartaczom podłużny kształt. Gotować w osolonej wodzie na małym ogniu ok. 15min. od wypłynięcia Podawać z zeszkloną cebulką i skwarkami z boczku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kartacze po dolnośląsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kartacze po dolnośląsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kartacze po dolnośląsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kartacze po dolnośląsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kartacze po dolnośląsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kartacze po dolnośląsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kartacze po dolnośląsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kartacze po dolnośląsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Kociołek domowy
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej