Kartacze po dolnośląsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kartacze po dolnośląsku

Autor: magnolia0joaska

ratingratingratingratingrating

4

21 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

38 osób wydrukowało

Pobierz pdf

51 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

1 sztuka

2 łyżeczki

3 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1.4 kilograma

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Farsz Cebulę posiekać i podsmażyć na smalcu. Łopatkę wieprzową zmielić wraz z przyprawami. Dodać podsmażoną cebulkę ze smalcem (smalec spowoduje, że farsz nie będzie zbity)

Krok 2

Kartacze: 700g ziemniaków ugotować w mundurkach. Ostudzić i obrać. Pozostałe zetrzeć na tarce - odstawić nad miską do ocieknięcia.

Krok 3

Masę ziemniaczaną porządnie wycisnąć przez gazę. Z wody odsączonej z ziemniaków po kilku minutach wytrąci się skrobia - wodę ostrożnie odlać, skrobię zachować. Zmielić zimne ugotowane ziemniaki, dodać starte ziemniaki oraz skrobię - dokładnie wymieszać (jeżeli mamy mało mączyste ziemniaki, można podsypać odrobiną mąki ziemniaczanej, gdyby ciasto było zbyt luźne).

Krok 4

Dłońmi oprószonymi mąką formować płaskie placuszki, nakładać farsz do środka i dokładnie sklejać. Nadać kartaczom podłużny kształt. Gotować w osolonej wodzie na małym ogniu ok. 15min. od wypłynięcia Podawać z zeszkloną cebulką i skwarkami z boczku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kartacze po dolnośląsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kartacze po dolnośląsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kartacze po dolnośląsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kartacze po dolnośląsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kartacze po dolnośląsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kartacze po dolnośląsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kartacze po dolnośląsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kartacze po dolnośląsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć!

Czytaj więcej

Swoim kształtem przypomina najpiękniejszy bukiet prosto z kwiaciarni. Spokrewniony z brokułem, z którym nieustannie konkuruje o względy innych. Choć dotychczas traktowano go nieco po macoszemu – zazwyczaj w roli dodatku, obecnie nie ma sobie równych!

Czytaj więcej