Udo jagnięce z rozmarynem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Udo jagnięce z rozmarynem

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

8 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

0.5 łyżki

1 pęczek

0.5 szklanki

1 łyżeczka

10 sztuk

1 szczypta

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

3 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

1 sztuka

2 sztuki

6 łyżek

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sam przepis na UDO JAGNIĘCE Z ROZMARYNEM jest bardzo prosty. Ale wymyśliłem jeszcze do tego karmelowe warzywa i sosik musztardowy. Cudowna harmonia smaków, tylko troszkę długo to wszystko trwa. Polecam na rodzinny obiad, szczególnie w święta.

Krok 2

Rzodkiew, białą rzepę oraz ziemniaki i marchewkę obierz, pokrojona w dość grube paski i ugotuj na półmiękko .

Krok 3

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni, włącz termoobieg. Mięso natrzyj oliwą, posyp połową czosnku, solą i pieprzem. Na mięsie połóż gałązkę rozmarynu, uformuj coś w rodzaju rolady, tak aby rozmaryn znalazł się w środku. Ładnie obwiąż mięso grubą, białą, bawełnianą nicią. Robi się to po to, aby mięso zachowało kształt po upieczeniu. Natrzyj solą i pieprzem od zewnątrz.

Krok 4

Na patelni mocno rozgrzej resztę oliwy i masło. Włóż mięso i podsmaż króciutko na ostrym ogniu z każdej strony na rumiano. Przewracając nie nakłuwaj mięsa, bo uciekną z niego soki i będzie suche.

Krok 5

Ułóż mięso na blasze, posyp resztą czosnku, wsuń do piekarnika. Gdy tylko blacha zrobi się gorąca, wlej na nią pół szklanki wody. Piecz 40-45 minut. Od czasu do czasu odwracaj mięso i polewaj je tworzącym się sosem.

Krok 6

Mięso wyjmij na talerz i zabezpiecz przed wystygnięciem. Blachę z sosem ustaw bezpośrednio na palniku i mieszaj, aby odkleić „smak" (osad na blasze jest przepyszny). Jeśli nie masz kuchenki gazowej, wsuń blachę do gorącego piekarnika i zeskrob osad z pieczenia, ale bardzo uważaj, aby się nie oparzyć. Najlepiej załóż rękawicę kuchenną. Do sosu wlej miód i syrop klonowy, wrzuć warzywa, mieszaj, aż pokryją się karmelem. Rozgrzej olej we frytownicy. Wrzuć pomidorki na 30 sekund. Wyjmij, osącz z tłuszczu i dodaj do karmelowych warzyw.

Krok 7

Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj w słoiku, wlej do sosjerki. Mięso pokrój w plastry, podawaj sosem i warzywami posypanymi rozmarynem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Udo jagnięce z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Udo jagnięce z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Udo jagnięce z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Udo jagnięce z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Udo jagnięce z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Udo jagnięce z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Udo jagnięce z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej