Udo jagnięce z rozmarynem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Udo jagnięce z rozmarynem

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

8 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

0.5 łyżki

1 pęczek

0.5 szklanki

1 łyżeczka

10 sztuk

1 szczypta

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

3 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

1 sztuka

2 sztuki

6 łyżek

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sam przepis na UDO JAGNIĘCE Z ROZMARYNEM jest bardzo prosty. Ale wymyśliłem jeszcze do tego karmelowe warzywa i sosik musztardowy. Cudowna harmonia smaków, tylko troszkę długo to wszystko trwa. Polecam na rodzinny obiad, szczególnie w święta.

Krok 2

Rzodkiew, białą rzepę oraz ziemniaki i marchewkę obierz, pokrojona w dość grube paski i ugotuj na półmiękko .

Krok 3

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni, włącz termoobieg. Mięso natrzyj oliwą, posyp połową czosnku, solą i pieprzem. Na mięsie połóż gałązkę rozmarynu, uformuj coś w rodzaju rolady, tak aby rozmaryn znalazł się w środku. Ładnie obwiąż mięso grubą, białą, bawełnianą nicią. Robi się to po to, aby mięso zachowało kształt po upieczeniu. Natrzyj solą i pieprzem od zewnątrz.

Krok 4

Na patelni mocno rozgrzej resztę oliwy i masło. Włóż mięso i podsmaż króciutko na ostrym ogniu z każdej strony na rumiano. Przewracając nie nakłuwaj mięsa, bo uciekną z niego soki i będzie suche.

Krok 5

Ułóż mięso na blasze, posyp resztą czosnku, wsuń do piekarnika. Gdy tylko blacha zrobi się gorąca, wlej na nią pół szklanki wody. Piecz 40-45 minut. Od czasu do czasu odwracaj mięso i polewaj je tworzącym się sosem.

Krok 6

Mięso wyjmij na talerz i zabezpiecz przed wystygnięciem. Blachę z sosem ustaw bezpośrednio na palniku i mieszaj, aby odkleić „smak" (osad na blasze jest przepyszny). Jeśli nie masz kuchenki gazowej, wsuń blachę do gorącego piekarnika i zeskrob osad z pieczenia, ale bardzo uważaj, aby się nie oparzyć. Najlepiej załóż rękawicę kuchenną. Do sosu wlej miód i syrop klonowy, wrzuć warzywa, mieszaj, aż pokryją się karmelem. Rozgrzej olej we frytownicy. Wrzuć pomidorki na 30 sekund. Wyjmij, osącz z tłuszczu i dodaj do karmelowych warzyw.

Krok 7

Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj w słoiku, wlej do sosjerki. Mięso pokrój w plastry, podawaj sosem i warzywami posypanymi rozmarynem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Udo jagnięce z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Udo jagnięce z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Udo jagnięce z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Udo jagnięce z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Udo jagnięce z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Udo jagnięce z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Udo jagnięce z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Udo jagnięce z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej