Składniki
1 kilogram
0.5 łyżki
1 pęczek
0.5 szklanki
1 łyżeczka
10 sztuk
1 szczypta
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
3 sztuki
1 łyżka
1 łyżka
1 sztuka
2 sztuki
6 łyżek
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sam przepis na UDO JAGNIĘCE Z ROZMARYNEM jest bardzo prosty. Ale wymyśliłem jeszcze do tego karmelowe warzywa i sosik musztardowy. Cudowna harmonia smaków, tylko troszkę długo to wszystko trwa. Polecam na rodzinny obiad, szczególnie w święta.
Krok 2
Rzodkiew, białą rzepę oraz ziemniaki i marchewkę obierz, pokrojona w dość grube paski i ugotuj na półmiękko .
Krok 3
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni, włącz termoobieg. Mięso natrzyj oliwą, posyp połową czosnku, solą i pieprzem. Na mięsie połóż gałązkę rozmarynu, uformuj coś w rodzaju rolady, tak aby rozmaryn znalazł się w środku. Ładnie obwiąż mięso grubą, białą, bawełnianą nicią. Robi się to po to, aby mięso zachowało kształt po upieczeniu. Natrzyj solą i pieprzem od zewnątrz.
Krok 4
Na patelni mocno rozgrzej resztę oliwy i masło. Włóż mięso i podsmaż króciutko na ostrym ogniu z każdej strony na rumiano. Przewracając nie nakłuwaj mięsa, bo uciekną z niego soki i będzie suche.
Krok 5
Ułóż mięso na blasze, posyp resztą czosnku, wsuń do piekarnika. Gdy tylko blacha zrobi się gorąca, wlej na nią pół szklanki wody. Piecz 40-45 minut. Od czasu do czasu odwracaj mięso i polewaj je tworzącym się sosem.
Krok 6
Mięso wyjmij na talerz i zabezpiecz przed wystygnięciem. Blachę z sosem ustaw bezpośrednio na palniku i mieszaj, aby odkleić „smak" (osad na blasze jest przepyszny). Jeśli nie masz kuchenki gazowej, wsuń blachę do gorącego piekarnika i zeskrob osad z pieczenia, ale bardzo uważaj, aby się nie oparzyć. Najlepiej załóż rękawicę kuchenną. Do sosu wlej miód i syrop klonowy, wrzuć warzywa, mieszaj, aż pokryją się karmelem. Rozgrzej olej we frytownicy. Wrzuć pomidorki na 30 sekund. Wyjmij, osącz z tłuszczu i dodaj do karmelowych warzyw.
Krok 7
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj w słoiku, wlej do sosjerki. Mięso pokrój w plastry, podawaj sosem i warzywami posypanymi rozmarynem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej