Bezglutenowa babka migdałowa (bez glutenu, bez laktozy)

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

31

53 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

296 osób wydrukowało

Pobierz pdf

536 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

200 gramów

120 gramów

3 sztuki

100 gramów

2 łyżeczki

0.5 łyżeczki

100 gramów

1 łyżeczka

lukier:

100 gramów

2 łyżki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ubij z cukrem trzcinowym na puch. Dodaj miękką Kasię i wymieszaj.

Bezglutenowa babka migdałowa (bez glutenu, bez laktozy) - Krok 1

Krok 2

W misce wymieszaj obie mąki, bezglutenowy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon.

Bezglutenowa babka migdałowa (bez glutenu, bez laktozy) - Krok 2

Krok 3

Do masy jajecznej dodaj mąki z dodatkami i wymieszaj.

Bezglutenowa babka migdałowa (bez glutenu, bez laktozy) - Krok 3

Krok 4

Masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut w 180 st.C. Wystudź w lekko uchylonym piekarniku.

Bezglutenowa babka migdałowa (bez glutenu, bez laktozy) - Krok 4

Krok 5

Cukier puder ucieraj dodając po odrobinie wodę. Powinien być gładki i gęsty. Wystudzone ciasto polej lukrem i udekoruj migdałami.

Bezglutenowa babka migdałowa (bez glutenu, bez laktozy) - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bezglutenowa babka migdałowa (bez glutenu, bez laktozy) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bezglutenowa babka migdałowa (bez glutenu, bez laktozy) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bezglutenowa babka migdałowa (bez glutenu, bez laktozy) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bezglutenowa babka migdałowa (bez glutenu, bez laktozy) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bezglutenowa babka migdałowa (bez glutenu, bez laktozy) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bezglutenowa babka migdałowa (bez glutenu, bez laktozy) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bezglutenowa babka migdałowa (bez glutenu, bez laktozy) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bezglutenowa babka migdałowa (bez glutenu, bez laktozy)Bezglutenowa babka migdałowa (bez glutenu, bez laktozy)

Wypieki bez dodatku glutenu coraz częściej pojawiają się na naszych stołach. Dzięki użyciu mąki migdałowej czy ryżowej również osoby z nietolerancjami pokarmowymi mogą cieszyć się ponadczasowymi, znanymi z dzieciństwa ciastami. Jednym z nich jest babka migdałowa – wypróbuj jej bezglutenową wersję.

Dla kogo?

Jak sam tytuł wskazuje, to przepis dedykowany w szczególności osobom nietolerującym glutenu lub laktozy. Nie ma tu jednak żadnych ograniczeń – babki migdałowej może spróbować przecież każdy!

Na jaką okazję?

Takie ciasto świetnie posłuży jako przekąska na drugie śniadanie lub podwieczorek. Łatwo je zapakować i zabrać ze sobą, np. na piknik czy weekendową wycieczkę.

Czy wiesz, że?

Migdały w znanej nam formie to nasiona owoców migdałowca zwyczajnego. Obecnie największym producentów migdałów są Stany Zjednoczone, a ich uprawa skupia się w stanie Kalifornia.

Dla urozmaicenia:

Zamiast cukru trzcinowego możesz użyć także cukru brzozowego.