Bezglutenowy tort makowy

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

196

100 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
155 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

1075 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2488 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto makowe:

350 gramów

125 gramów

150 gramów

100 gramów

150 gramów

5 sztuk

1 łyżka

krem:

2 sztuki

200 gramów

250 gramów

dodatkowo:

300 gramów

20 sztuk

10 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mak zalej wrzątkiem i gotuj na małym ogniu około 20 minut. Następnie odciśnij dokładnie na sicie i zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa.

Bezglutenowy tort makowy - Krok 1

Krok 2

Żółtka oddziel od białek. Miękką Kasię utrzyj z miodem. Ciągle ucierając dodaj żółtka.

Bezglutenowy tort makowy - Krok 2

Krok 3

Następnie dodaj posiekane migdały i zmielony mak.

Bezglutenowy tort makowy - Krok 3

Krok 4

Białka ubij z cukrem na sztywną pianę, dodaj do masy makowej, razem z aromatem i delikatnie wymieszaj łyżką.

Bezglutenowy tort makowy - Krok 4

Krok 5

Masę rozłóż do dwóch identycznych tortownic o średnicy 24 cm wyłożonych na dnie papierem do pieczenia. Piecz około 35 minut w 180 °C. Wystudź.

Bezglutenowy tort makowy - Krok 5

Krok 6

Jajka ubij z cukrem na parze. Gdy masa zacznie gęstnieć zdejmij z ognia i dalej ubijaj, aż przestygnie. Miękką Kasię ubij mikserem dodając po łyżce krem jajeczny.

Bezglutenowy tort makowy - Krok 6

Krok 7

Blaty ciasta posmaruj konfiturą pomarańczową i przełóż połową przygotowanego kremu.

Bezglutenowy tort makowy - Krok 7

Krok 8

Pozostałym kremem posmaruj wierzch tortu. Całość udekoruj resztą konfitury, migdałami i kumkwatami.

Bezglutenowy tort makowy - Krok 8
1

Opinie o przepisie

  • Anna Sykuła

    Anna Sykuła, 15.02.2018

    placuszki super ale krem za slodki jak kogel mogel

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bezglutenowy tort makowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bezglutenowy tort makowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bezglutenowy tort makowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bezglutenowy tort makowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bezglutenowy tort makowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bezglutenowy tort makowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bezglutenowy tort makowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej