Bezy cytrynowe z dodatkiem kremu i truskawek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bezy cytrynowe z dodatkiem kremu i truskawek

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

null

3 łyżki

1 szklanka

400 gramów

250 gramów

null

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sok z cytryny przecedź przez gęste sitko, by nie zostały żadne cząstki.

Krok 2

Białka ubij z solą i sokiem z cytryny na sztywno. Śmietanę ubij na sztywno również.

Krok 3

Dodaj skórkę cytrynową oraz cukier i ubijaj jeszcze chwile.

Krok 4

Na blasze wyłóż papier do pieczenia, ubitą masę przełóż do szprycy cukierniczej i wyciskaj bezy wielkości orzecha włoskiego.

Krok 5

Piecz około godzinę w piekarniku nagrzanym do 130 stopni. Podawaj w miseczkach lub pucharkach z pokrojonymi truskawkami i bitą śmietaną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bezy cytrynowe z dodatkiem kremu i truskawek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bezy cytrynowe z dodatkiem kremu i truskawek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bezy cytrynowe z dodatkiem kremu i truskawek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bezy cytrynowe z dodatkiem kremu i truskawek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bezy cytrynowe z dodatkiem kremu i truskawek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bezy cytrynowe z dodatkiem kremu i truskawek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bezy cytrynowe z dodatkiem kremu i truskawek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bezy cytrynowe z dodatkiem kremu i truskawek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Grochówka wojskowa
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej