Biszkopt z owocami i galaretką

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

84

400 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

589 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1157 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

350 gramów

300 mililitrów

2 łyżki

2.5 szklanki

2 łyżki

2 łyżeczki

1 łyżeczka

2 sztuki

2 opakowania

400 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka, roztopioną Kasię, mleko i miód łączymy i energicznie mieszamy rózgą lub mikserem.

Biszkopt z owocami i galaretką - Krok 1

Krok 2

W oddzielnej misie przesiewamy mąkę, skrobię, proszek do pieczenia i sodę. Składniki łączymy z wcześniej przygotowaną masą jajeczną, aż do całkowitego połączenia się wszystkich składników.

Biszkopt z owocami i galaretką - Krok 2

Krok 3

Całość przelewamy do formy wyłożonej pergaminem, wyrównujemy i układamy owoce pokrojone w grubsze plastry. Pieczemy w temperaturze 175 °C przez około 40 min. lub do tzw. suchego patyczka.

Biszkopt z owocami i galaretką - Krok 3

Krok 4

Po upieczeniu studzimy ciasto i przygotowujemy galaretkę.

Biszkopt z owocami i galaretką - Krok 4

Krok 5

Biszkopt z owocami zalewamy tężejącą galaretką i odstawiamy do lodówki do całkowitego związania. Jeśli biszkopt będzie nierówny, delikatnie ścinamy go nożem.

Biszkopt z owocami i galaretką - Krok 5
Moje Ciasto

Dobra rada:

Możesz użyć galaretki o innym smaku, np. wiśniowej.

2

Opinie o przepisie

  • Kazimiera Sobczyk

    Kazimiera Sobczyk, 12.08.2019

    Do kawki idealne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna  Wojdak

    Grazyna Wojdak, 12.09.2017

    na urodzinki

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Biszkopt z owocami i galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Biszkopt z owocami i galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Biszkopt z owocami i galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Biszkopt z owocami i galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Biszkopt z owocami i galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Biszkopt z owocami i galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Biszkopt z owocami i galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Biszkopt z owocami i galaretkąBiszkopt z owocami i galaretką

Biszkopt z owocami i galaretką to wypiek bardzo uniwersalny. Może zostać podany jako tort urodzinowy, sprawdzi się też jako przekąska do kawy lub herbaty. Daje sporo możliwości przyrządzenia – znakomicie smakuje z brzoskwiniami i nektarynkami (świeżymi lub z puszki), dobrze skomponuje się też z malinami czy jagodami. Przygotowania rozpocznij od upieczenia biszkoptu. Żeby był puszysty i delikatny, dokładnie przesiej mąkę. Dodaj do niej skrobię, sodę oraz proszek do pieczenia. Połącz te składniki z masą jajeczną i przełóż całość do tortownicy. Wyrównaj, a na końcu ułóż na wierzchu grubo pokrojone kawałki owoców (dzięki temu będą wyraźnie wyczuwalne) i upiecz. Kiedy ciasto wystygnie, przygotuj galaretkę brzoskwiniową, pomarańczową albo inną, która skomponuje się kolorystycznie z owocami. Zaczekaj do momentu, aż zacznie tężeć, po czym powoli wlej ją na ciasto i przełóż do lodówki, by całkowicie stężała. Biszkopt z owocami i galaretką możesz serwować z listkiem mięty, lodami waniliowymi lub bitą śmietaną. Smacznego.