Bitki wieprzowe z truskawkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bitki wieprzowe z truskawkami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

1 szczypta

1 łyżka

3 łyżki

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Schab umyj, osusz, pokrój na 8 bitek - lekko rozbij. Natrzyj solą i pieprzem, obsmaż z obu stron na rozgrzanej patelni.

Krok 2

Przełóż do rondla i dodaj połowę nie rozmrożonych truskawek, masło oraz gałkę muszkatołową, podlej winem. Całość duś pod przykryciem na małym ogniu.

Krok 3

Gdy bitki będą miękkie, dodaj pozostałe truskawki, zagotuj i ewentualnie dopraw jeszcze solą, pieprzem i cukrem. Podawaj na ciepło.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bitki wieprzowe z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bitki wieprzowe z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bitki wieprzowe z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bitki wieprzowe z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bitki wieprzowe z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bitki wieprzowe z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bitki wieprzowe z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bitki wieprzowe z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej