Bitki wieprzowe z truskawkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bitki wieprzowe z truskawkami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

1 szczypta

1 łyżka

3 łyżki

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Schab umyj, osusz, pokrój na 8 bitek - lekko rozbij. Natrzyj solą i pieprzem, obsmaż z obu stron na rozgrzanej patelni.

Krok 2

Przełóż do rondla i dodaj połowę nie rozmrożonych truskawek, masło oraz gałkę muszkatołową, podlej winem. Całość duś pod przykryciem na małym ogniu.

Krok 3

Gdy bitki będą miękkie, dodaj pozostałe truskawki, zagotuj i ewentualnie dopraw jeszcze solą, pieprzem i cukrem. Podawaj na ciepło.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bitki wieprzowe z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bitki wieprzowe z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bitki wieprzowe z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bitki wieprzowe z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bitki wieprzowe z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bitki wieprzowe z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bitki wieprzowe z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bitki wieprzowe z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej