
Składniki
100 mililitrów
2 łyżki
4 sztuki
1 łyżka
500 mililitrów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miseczki wbij żółtka z jajek i utrzyj je z cukrem.
Krok 2
W międzyczasie rozpuść masło i dodaj je do środka. Wlej również piwo, cały czas mieszając.
Krok 3
Na koniec wsyp mąkę i wyrabiaj ciasto do uzyskania jednolitej masy.
Krok 4
Białka ubij na pianę i ostrożnie dodaj do ciasta, by zachować jak największą puszystość.
Krok 5
Rozgrzej tłuszcz na patelni i za pomocą łyżki układaj na niej bliny. Gotowe podawaj ze śmietaną.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej