
Składniki
100 mililitrów
2 łyżki
4 sztuki
1 łyżka
500 mililitrów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miseczki wbij żółtka z jajek i utrzyj je z cukrem.
Krok 2
W międzyczasie rozpuść masło i dodaj je do środka. Wlej również piwo, cały czas mieszając.
Krok 3
Na koniec wsyp mąkę i wyrabiaj ciasto do uzyskania jednolitej masy.
Krok 4
Białka ubij na pianę i ostrożnie dodaj do ciasta, by zachować jak największą puszystość.
Krok 5
Rozgrzej tłuszcz na patelni i za pomocą łyżki układaj na niej bliny. Gotowe podawaj ze śmietaną.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej