Blok z lentilkami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

180

1756 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1513 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5062 osoby zapisały

Udostępnij
Blok z lentilkami

Składniki

masa czekoladowa:

125 gramów

75 mililitrów

250 gramów

250 gramów

3 łyżki

200 gramów

dodatkowo:

2 opakowania

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondelku podgrzej wodę, włóż Kasię, dosyp cukier i kakao. Całość zagotuj, aby składniki się połączyły.

Blok z lentilkami - Krok 1

Krok 2

Zdejmij z ognia, dodaj połamaną mleczną czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści.

Blok z lentilkami - Krok 2

Krok 3

Gorącą masę przelej do miski, dodaj mleko w proszku i wymieszaj mikserem.

Blok z lentilkami - Krok 3

Krok 4

Foremkę keksową 10x23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do formy włóż porcję masy i przykryj herbatnikami.

Blok z lentilkami - Krok 4

Krok 5

Ponownie włóż porcję masy i warstwę herbatników i tak do wyczerpania składników. Wyrównaj powierzchnię.

Blok z lentilkami - Krok 5

Krok 6

Na powierzchni bloku ułóż w rzędach lentilki. Odstaw do lodówki na kilka godzin, by całość dobrze stężała.

Blok z lentilkami - Krok 6
21

Opinie o przepisie

  • Patrycja Beres

    Patrycja Beres, 17.01.2020

    zrobiłam, również moja masa była strasznie twarda ... A składniki dodałam po kolei... pytanie jakie te mleko powinno być odtłuszczone czy nie ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pat

    Pat , 03.01.2020

    to mleko takie sypkie dodać,czy ma być wcześniej przygotowane ?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Karolina Karolina

    Karolina Karolina, 11.09.2019

    Zrobiłam. Masa bardzo gęsta, twarda. Na zdjęciu wygląda inaczej ale mam nadzieję że smakiem się obroni. Dopiero włożyłam do lodówki :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka szydełko

    Agnieszka szydełko, 17.03.2019

    dałam ponad połowę cukru mniej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Babinska

    Maria Babinska, 01.06.2018

    blok czekoladowy jest pyszny bardzo smakował moim dzieciom

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Ania Halarewicz

    Zofia Ania Halarewicz, 01.06.2018

    Słodkiego Dnia Dziecka życzę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Ania Halarewicz

    Zofia Ania Halarewicz, 01.06.2018

    Takie pyszności

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga Piotrowska

    Kinga Piotrowska, 07.10.2017

    Udało się, wyszło znakomicie, baaardzo słodkie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Ostropowicz

    Katarzyna Ostropowicz, 26.08.2017

    bardzo smakowało

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Amelia Stroińska

    Amelia Stroińska, 07.04.2017

    pychota tylko bomba kalori

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Tokarska

    Anna Tokarska, 20.03.2017

    uwaga, baaaaaardzo słodkie!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Podrażka

    Agata Podrażka, 31.01.2017

    zrobilam. tylko mam pytanie czemu masa na dnie foremki mi sie "nie scisnela" na gorze jest ladna twarda a na dnie miekka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Podrażka

    Agata Podrażka, 31.01.2017

    zrobiłam. tylko mam pytanie czemu masa na dnie foremki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Johny Mnemonic

    Johny Mnemonic, 14.01.2017

    Z tą wodą to chyba błąd. Mnie wyszło zbyt gęste i zbyt mało żeby zalać az tyle herbatników.. Składniki kosztowały ok 30zł,trochę drogo jak za taką bombę kaloryczną.. No i ten Sajgon w kuchni...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Suska

    Anna Suska, 11.01.2017

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Chojnowska

    Zofia Chojnowska, 11.01.2017

    czy ktos mi powie co to 03 moze to 3/4 szkl

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Sobecka-Wajdzik

    Agata Sobecka-Wajdzik, 10.01.2017

    75 ml

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Tomczyk

    Maria Tomczyk, 10.01.2017

    to chyba znaczy 1/3szklanki :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Wieczorek

    Agata Wieczorek, 10.01.2017

    może 1/3 miało być :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • weronika markowska

    weronika markowska, 02.01.2017

    Co oznacza 0.3 szklanki ?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Blok z lentilkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Blok z lentilkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Blok z lentilkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Blok z lentilkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Blok z lentilkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Blok z lentilkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Blok z lentilkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Blok z lentilkamiBlok z lentilkami

Blok czekoladowy przygotowuje się z mleka w proszku, który wraz z kakao i cukrem nadaje masie bardzo słodkiego smaku. Istnieje także wersja biała – bez kakao i czekolady. Do bloku czekoladowego dodaje się zazwyczaj pokruszone herbatniki albo kawałki wafli, czasem także rodzynki, orzechy, kandyzowane owoce i wiórki kokosowe. Przyrządź go z warstwami herbatników układanych w całości, a będą ciekawie wyglądały po przekrojeniu. Żeby urozmaicić wygląd bloku czekoladowego, ułóż na wierzchu cukierki w kolorowych skorupkach. Delikatnie dociskaj lentilki do masy, by się w nią wtopiły. Cukierki nadawać się będą także jako dodatek do czekoladowej masy – dzięki temu blok będzie jeszcze bardziej kolorowy. Całość włóż do lodówki na kilka godzin, by masa stężała. Schłodzony blok czekoladowy smakuje najlepiej. Podawaj go na deser po obiedzie. Dzięki swoim żywym kolorom, sprawdzi się także na przyjęciach sylwestrowych i karnawałowych. Wypróbuj nasz przepis i przygotuj pyszny blok czekoladowy. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią.