Brioszki waniliowe z rodzynkami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

50 gramów

170 gramów

100 mililitrów

7 gramów

2 sztuki

1 łyżeczka

2 łyżki

2 łyżeczki

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rodzynki zalać alkoholem, zostawić na 10 minut i odsączyć na papierowym ręczniku.

Krok 2

Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, jajka, drożdże, mleko, sól, olejek waniliowy i wymieszać drewnianą łyżką.

Krok 3

Zagnieść rękoma do połączenia składników, dodać odsączone rodzynki a także pokrojoną miękką Kasię i wyrobić aż ciasto będzie gładkie i plastyczne.

Krok 4

Włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

Krok 5

Tortownicę 26 – 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Krok 6

Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części.

Krok 7

Z każdej uformować kulę i ułożyć w tortownicy wyłożonej papierem.

Krok 8

Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Brioszki można upiec również w foremkach do muffinów czy babeczek, ale wtedy trzeba ciasto podzielić na 15 - 16 części.

Krok 9

Piekarnik nagrzać do 170 stopni i piec około 35 minut. W połowie pieczenia otworzyć piekarnik i przykryć brioszki folią aluminiową (aby się nie spiekły). Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i ostudzić.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Brioszki waniliowe z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Brioszki waniliowe z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Brioszki waniliowe z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Brioszki waniliowe z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Brioszki waniliowe z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Brioszki waniliowe z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Brioszki waniliowe z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Rogaliki drożdżowe
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

Zobacz również