Składniki
2 sztuki
1 szczypta
3 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
2 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Brokuły oczyść i podziel na różyczki. Włóż do wrzątku z dodatkiem cukru oraz soli i gotuj przez 20 minut.
Krok 2
Masło* rozpuść i dodaj mąkę, którą zasmaż. Rozprowadź ją w śmietanie.
Krok 3
Dodaj ser żółty, dopraw solą dokładnie wymieszaj.
Krok 4
Pomidory pokrój w ćwiartki.
Krok 5
Na talerz wyłóż różyczki brokułów, polej je sosem, posyp zieleniną i obłóż pomidorami. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej