Brokuły w białym sosie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Brokuły w białym sosie

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 szczypta

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

2 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Brokuły oczyść i podziel na różyczki. Włóż do wrzątku z dodatkiem cukru oraz soli i gotuj przez 20 minut.

Krok 2

Masło* rozpuść i dodaj mąkę, którą zasmaż. Rozprowadź ją w śmietanie.

Krok 3

Dodaj ser żółty, dopraw solą dokładnie wymieszaj.

Krok 4

Pomidory pokrój w ćwiartki.

Krok 5

Na talerz wyłóż różyczki brokułów, polej je sosem, posyp zieleniną i obłóż pomidorami. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Brokuły w białym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Brokuły w białym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Brokuły w białym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Brokuły w białym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Brokuły w białym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Brokuły w białym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Brokuły w białym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Brokuły w białym sosie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Risotto
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej