Brukselka z boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Brukselka z boczkiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

3

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

150 gramów

1 szczypta

1 szczypta

1 kilogram

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Brukselkę wrzuć do wrzącej wody na 3 minuty, odcedź i przelej zimną wodą.

Krok 2

Boczek pokrój w kostkę i zarumień na oleju.

Krok 3

Dodaj brukselkę i oprósz przyprawami. Duś przez 15 minut na niewielkim ogniu.

Krok 4

Posyp zieleniną i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Brukselka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Brukselka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Brukselka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Brukselka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Brukselka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Brukselka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Brukselka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej