Brzoskwiniowiec

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

4 sztuki

1.5 szklanki

0.75 szklanki

0.25 szklanki

masa brzoskwiniowa:

1 opakowanie

1 opakowanie

2 opakowania

1 łyżka

1 opakowanie

masa śmietanowa:

1 opakowanie

250 mililitrów

1 opakowanie

wierzch:

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.

Krok 2

Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.

Krok 3

Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Blachę (u mnie 35x26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, piec w temp. 160ºC przez ok. 30 min.

Krok 4

Wystudzić całkowicie, przekroić na dwie części.

Krok 5

Masa brzoskwiniowa: Syrop z brzoskwiń z puszki rozcieńczyć z pół szklanki wody. Odlać 1/4 szklanki, rozmieszać w niej budynie i dodać łyżkę cukru.

Krok 6

Pozostałą część zagotować. Na wrzący syrop wlać rozmieszane budynie, energicznie mieszać, by nie powstały grudki. Zdjąć z gazu, wsypać galaretkę brzoskwiniową i mieszać, aż masa będzie jednolita. Zostawić do ostygnięcia. Zimną masę zmiksować z miękką Kasią.

Krok 7

Masa śmietankowa: W szklance gorącej wody rozpuścić galaretkę cytrynową. Pozostawić do stężenia.

Krok 8

Przygotować bitą śmietanę - wsypać sproszkowaną do mleka i ubijać przez ok. 5 minut na najwyższych obrotach. Dodać tężejącą galaretkę, zmiksować na jednolitą masę bez grudek.

Krok 9

Przekrojony biszkopt nasączyć (syropem z brzoskwiń, odrobiną herbaty lub alkoholem), wyłożyć na to masę brzoskwiniową i cząstki brzoskwiń. Wstawić na chwilę do lodówki. Na zastygniętą masę brzoskwiniową wyłożyć masę śmietankową. Przykryć biszkoptem.

Krok 10

Udekorować brzoskwiniami i polać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Najlepiej smakuje w dniu następnym, wtedy też najłatwiej go pokroić :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Brzoskwiniowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Brzoskwiniowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Brzoskwiniowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Brzoskwiniowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Brzoskwiniowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Brzoskwiniowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Brzoskwiniowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Rolada malinowa
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej