Bułeczki drożdżowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bułeczki drożdżowe

Autor: Kryspin Mosór

ratingratingratingratingrating

5

16 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

124 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

82 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 opakowania

2 sztuki

1 szklanka

150 gramów

1 opakowanie

200 gramów

100 gramów

100 gramów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podgrzej mleko. Rozpuść margarynę. Zrób rozczyn: w misce rozkrusz drożdże, łyżeczkę cukru, szczyptę soli i 1/3 szklanki ciepłego mleka. Wymieszaj. Dodaj 3 łyżki mąki. Wymieszaj. miskę nakryj ścierką. Odstaw na 15 min do wyrośnięcia.

Krok 2

Do wyrośniętego rozczynu dodaj resztę mleka, cukier, cukier waniliowy, jajka. Wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę (około 4 szklanki). Dodaj rozpuszczoną margarynę. Wyrób ciasto. Odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na około 30 min.

Krok 3

Z wyrośniętego ciasta wyrabiaj małe placki, na każdy nałóż łyżeczkę kakao, nutelli lub dżemu. Formuj bułeczki.

Krok 4

Zrób kruszonkę: rozpuść 100 g masła, dodaj 200 g mąki i 100 g cukru. Wymieszaj. Bułeczki posmaruj żółtkiem, a następnie posyp kruszonką. Piecz około 25 min w piekarniku nagranym do 180 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bułeczki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bułeczki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bułeczki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bułeczki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bułeczki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bułeczki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bułeczki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bułeczki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej