Bułeczki drożdżowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bułeczki drożdżowe

Autor: Kryspin Mosór

ratingratingratingratingrating

8

heart
18 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

139 osób wydrukowało

Pobierz pdf

114 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 szklanka

150 gramów

2 sztuki

200 gramów

100 gramów

1 opakowanie

0.5 opakowania

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podgrzej mleko. Rozpuść margarynę. Zrób rozczyn: w misce rozkrusz drożdże, łyżeczkę cukru, szczyptę soli i 1/3 szklanki ciepłego mleka. Wymieszaj. Dodaj 3 łyżki mąki. Wymieszaj. miskę nakryj ścierką. Odstaw na 15 min do wyrośnięcia.

Krok 2

Do wyrośniętego rozczynu dodaj resztę mleka, cukier, cukier waniliowy, jajka. Wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę (około 4 szklanki). Dodaj rozpuszczoną margarynę. Wyrób ciasto. Odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na około 30 min.

Krok 3

Z wyrośniętego ciasta wyrabiaj małe placki, na każdy nałóż łyżeczkę kakao, nutelli lub dżemu. Formuj bułeczki.

Krok 4

Zrób kruszonkę: rozpuść 100 g masła, dodaj 200 g mąki i 100 g cukru. Wymieszaj. Bułeczki posmaruj żółtkiem, a następnie posyp kruszonką. Piecz około 25 min w piekarniku nagranym do 180 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bułeczki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bułeczki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bułeczki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bułeczki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bułeczki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bułeczki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bułeczki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bułeczki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej