Bułeczki z jabłkiem i kruszonką

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

35 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

3.5 szklanki

3 sztuki

1 szklanka

2 dekagramy

0.5 łyżeczki

0.75 szklanki

6 dekagramów

1 sztuka

2 łyżeczki

nadzienie:

0.5 kilograma

2 łyżki

4 łyżki

kruszonka:

0.5 szklanki

2 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Do ciepłego mleka dodać drożdże, 2 łyżki mąki i łyżkę cukru.

Krok 2

Rozmieszać i odstawić do wyrośnięcia (około 15 min).

Krok 3

Żółtka utrzeć z solą, z cukrem waniliowym i resztą cukru.

Krok 4

Białka ubić.

Krok 5

Kasię rozpuścić (nie powinna być gorąca).

Krok 6

Do przesianej mąki dodać rozczyn, żółtka, pianę z białek i wyrobić ciasto.

Krok 7

Kiedy wszystkie składniki połączą się, dodać ciepłą Kasię i wyrabiać do momentu całkowitego wchłonięcia Kasi przez ciasto.

Krok 8

Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 9

Kiedy zwiększy dwukrotnie swoją objętość , wyjąć na stolnicę lub deskę, uformować wałek o długości 50 cm i podzielić na kawałki o szerokości 2 cm.

Krok 10

Nadzienie: Jabłka umyć, obrać, zetrzeć, dodać bułkę tartą, cukier (można dodać również cynamon jak ktoś lubi, ja np. zawsze robię z cynamonem) i dobrze wymieszać.

Krok 11

Na środek placuszków z ciasta kłaść nadzienie (1 łyżeczkę).

Krok 12

Brzegi zlepić w jeden punkt.

Krok 13

Kruszonka: Mąkę wymieszać z cukrem i Kasią (można też Kasię podgrzać, ale ja tego nie praktykuję).

Krok 14

Kruszonkę schłodzić w lodówce po wyrobieniu.

Krok 15

Po krótkim wyrośnięciu bułeczki wystarczy posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką, wstawić do nienagrzanego piekarnika :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bułeczki z jabłkiem i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bułeczki z jabłkiem i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bułeczki z jabłkiem i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bułeczki z jabłkiem i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bułeczki z jabłkiem i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bułeczki z jabłkiem i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bułeczki z jabłkiem i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Rogaliki z jabłkami
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej