Bułeczki z jabłkiem i kruszonką

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

35 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

3.5 szklanki

3 sztuki

1 szklanka

2 dekagramy

0.5 łyżeczki

0.75 szklanki

1 sztuka

2 łyżeczki

nadzienie:

0.5 kilograma

2 łyżki

4 łyżki

kruszonka:

0.5 szklanki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Do ciepłego mleka dodać drożdże, 2 łyżki mąki i łyżkę cukru.

Krok 2

Rozmieszać i odstawić do wyrośnięcia (około 15 min).

Krok 3

Żółtka utrzeć z solą, z cukrem waniliowym i resztą cukru.

Krok 4

Białka ubić.

Krok 5

Kasię rozpuścić (nie powinna być gorąca).

Krok 6

Do przesianej mąki dodać rozczyn, żółtka, pianę z białek i wyrobić ciasto.

Krok 7

Kiedy wszystkie składniki połączą się, dodać ciepłą Kasię i wyrabiać do momentu całkowitego wchłonięcia Kasi przez ciasto.

Krok 8

Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 9

Kiedy zwiększy dwukrotnie swoją objętość , wyjąć na stolnicę lub deskę, uformować wałek o długości 50 cm i podzielić na kawałki o szerokości 2 cm.

Krok 10

Nadzienie: Jabłka umyć, obrać, zetrzeć, dodać bułkę tartą, cukier (można dodać również cynamon jak ktoś lubi, ja np. zawsze robię z cynamonem) i dobrze wymieszać.

Krok 11

Na środek placuszków z ciasta kłaść nadzienie (1 łyżeczkę).

Krok 12

Brzegi zlepić w jeden punkt.

Krok 13

Kruszonka: Mąkę wymieszać z cukrem i Kasią (można też Kasię podgrzać, ale ja tego nie praktykuję).

Krok 14

Kruszonkę schłodzić w lodówce po wyrobieniu.

Krok 15

Po krótkim wyrośnięciu bułeczki wystarczy posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką, wstawić do nienagrzanego piekarnika :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bułeczki z jabłkiem i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bułeczki z jabłkiem i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bułeczki z jabłkiem i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bułeczki z jabłkiem i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bułeczki z jabłkiem i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bułeczki z jabłkiem i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bułeczki z jabłkiem i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej