Bułki z serem cheddar przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bułki z serem cheddar

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

heart
254 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

118 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

500 gramów

25 gramów

150 mililitrów

100 gramów

120 gramów

1 łyżka

1 łyżka

20 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

farsz:

3 sztuki

200 gramów

100 gramów

1 łyżka

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do odpowiedniej miseczki nalej szklankę ciepłego mleka , rozpuść w niej sól, cukier i drożdże, dodaj połowę mąki i dokładnie rozmieszaj powstały w ten sposób zaczyn odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.

Bułki z serem cheddar - Krok 1

Krok 2

Po tym czasie dodaj rozpuszczone masło (100g), przyprawy Knorr, tymianek i ostrą paprykę oraz resztę mąki. Delikatnie mieszając połącz wszystkie składniki. Ciasto wyrabiaj około 5 minut, aż przestanie kleić się do rąk, w razie potrzeby dodaj jeszcze trochę mąki.

Bułki z serem cheddar - Krok 2

Krok 3

Przygotowane w ten sposób ciasto odstaw na około 20 minut w ciepłe miejsce, przykrywając miseczkę czystą ściereczką, aby wyrosło.

Bułki z serem cheddar - Krok 3

Krok 4

Na teflonowej patelni nałóż miód zacznij go karmelizować , dodaj masło i cebulę. Smaż wszystko razem aż cebula zrobi się złocista. Całość dopraw do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Farsz odstaw aby wystygł, pomieszaj go z cheddarem

Bułki z serem cheddar - Krok 4

Krok 5

Wyrośnięte ciasto zagnieć jeszcze raz, kęsy ciasta rozwałkuj w gruby na 2 cm placek włóż do jego środka sporą ilość farszu całość zroluj tak, aby powstała kształtna bułeczka.

Bułki z serem cheddar - Krok 5

Krok 6

Bułeczki ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, posmaruj z wierzchu masłem oprósz czarnuszką. Bułki odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 30 minut, aby jeszcze raz wyrosły. Całość wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika na 20-30 minut .

Bułki z serem cheddar - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do serowego farszu możesz dodać suszone pomidory oliwki lub nawet szynkę.

1

Opinie o przepisie

  • Małgorzata Cygan

    Małgorzata Cygan , 13.05.2020

    0k

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bułki z serem cheddar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bułki z serem cheddar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bułki z serem cheddar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bułki z serem cheddar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bułki z serem cheddar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bułki z serem cheddar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bułki z serem cheddar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bułki z serem cheddar - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ptysie z kurczakiem
czas przygotowania
50 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bułki z serem cheddarBułki z serem cheddar

Bułki z aromatycznym farszem, którego głównym składnikiem jest dojrzały cheddar, to nasza propozycja na pyszne domowe wypieki. Sprawdzi się nie tylko jako pyszna słona przekąska, którą możecie zabrać do pracy lub w długą podróż. Jest również świetnym rozwiązaniem na domowe przyjęcia lub plenerowe imprezy. Przyrządzenie bułek z serem cheddar wymaga odrobiny cierpliwości, jednak ich smak z pewnością zrekompensuje trud włożony w przygotowanie. Z pewnością posmakują każdemu i będą gościć częściej nie tylko na biesiadnym stole.

Dla kogo?

Trudno znaleźć osobę, której nie posmakują bułki z cheddarem. Przypadną do gustu zwolennikom kuchni wegetariańskiej, a także miłośnikom nietuzinkowych przekąsek.

Na jaką okazję?

Na każdą! Bułki z serem cheddar wykorzystajcie jako drugie śniadanie, doskonale sprawdzą się również podczas domowych imprez. Jeśli macie ochotę na słoną przekąskę, podczas oglądania ulubionego filmu – nie zapomnijcie wcześniej przygotować bułeczek z naszego przepisu.

Czy wiesz, że?

Cheddar jest najpopularniejszym serem na rynku brytyjskim. Ma ostry, lekko kwaśny smak. Zyskał popularność niemal na całym świecie, a jego produkcja odbywa się w wielu krajach, w tym w Polsce.

Dla urozmaicenia:

Farsz możecie wzbogacić suszonymi pomidorami lub szynką – w zależności od upodobań kulinarnych.