
Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Włosi i Francuzi chętnie jedzą słodkie śniadania. Piją kawę - najczęściej białą - i wcinają do tego brioszkę, croissanta lub kawałek ciasta. Żadnych tam wędlin, serów, czy jajecznicy. Oto pomysł na prosty cake śniadaniowy.
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, włącz termoobieg. Jeśli nie masz termoobiegu, ustaw temperaturę na 200 stopni. Utrzyj masło z cukrem na puszysty krem. Powoli, stale ucierając, wlewaj jajka. Po łyżce wsypuj mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia. Przestań ucierać, gdy ciasto będzie gładkie i błyszczące. Delikatnie wymieszaj z czekoladą i skórką cytrynową. Ciasto wlej do keksówki (26 x 10 cm) posmarowanej masłem i wyłożonej pergaminem. Piecz 15 minut, potem obniż temperaturę do 175 stopni i piecz jeszcze 45 minut. Jeśli patyczek wetknięty w ciasto jest suchy po wyjęciu, ciasto jest upieczone (ten sposób nie sprawdzi się, niestety, jeśli trafisz w czekoladę). Ciasto wyjmij, ostudź, a po 20 minutach pokrój na porcje.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej