Cake czekoladowo-cytrynowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cake czekoladowo-cytrynowy

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

1

heart
12 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włosi i Francuzi chętnie jedzą słodkie śniadania. Piją kawę - najczęściej białą - i wcinają do tego brioszkę, croissanta lub kawałek ciasta. Żadnych tam wędlin, serów, czy jajecznicy. Oto pomysł na prosty cake śniadaniowy.

Krok 2

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, włącz termoobieg. Jeśli nie masz termoobiegu, ustaw temperaturę na 200 stopni. Utrzyj masło z cukrem na puszysty krem. Powoli, stale ucierając, wlewaj jajka. Po łyżce wsypuj mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia. Przestań ucierać, gdy ciasto będzie gładkie i błyszczące. Delikatnie wymieszaj z czekoladą i skórką cytrynową. Ciasto wlej do keksówki (26 x 10 cm) posmarowanej masłem i wyłożonej pergaminem. Piecz 15 minut, potem obniż temperaturę do 175 stopni i piecz jeszcze 45 minut. Jeśli patyczek wetknięty w ciasto jest suchy po wyjęciu, ciasto jest upieczone (ten sposób nie sprawdzi się, niestety, jeśli trafisz w czekoladę). Ciasto wyjmij, ostudź, a po 20 minutach pokrój na porcje.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cake czekoladowo-cytrynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cake czekoladowo-cytrynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cake czekoladowo-cytrynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cake czekoladowo-cytrynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cake czekoladowo-cytrynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cake czekoladowo-cytrynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cake czekoladowo-cytrynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cake czekoladowo-cytrynowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej