
Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Włosi i Francuzi chętnie jedzą słodkie śniadania. Piją kawę - najczęściej białą - i wcinają do tego brioszkę, croissanta lub kawałek ciasta. Żadnych tam wędlin, serów, czy jajecznicy. Oto pomysł na prosty cake śniadaniowy.
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, włącz termoobieg. Jeśli nie masz termoobiegu, ustaw temperaturę na 200 stopni. Utrzyj masło z cukrem na puszysty krem. Powoli, stale ucierając, wlewaj jajka. Po łyżce wsypuj mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia. Przestań ucierać, gdy ciasto będzie gładkie i błyszczące. Delikatnie wymieszaj z czekoladą i skórką cytrynową. Ciasto wlej do keksówki (26 x 10 cm) posmarowanej masłem i wyłożonej pergaminem. Piecz 15 minut, potem obniż temperaturę do 175 stopni i piecz jeszcze 45 minut. Jeśli patyczek wetknięty w ciasto jest suchy po wyjęciu, ciasto jest upieczone (ten sposób nie sprawdzi się, niestety, jeśli trafisz w czekoladę). Ciasto wyjmij, ostudź, a po 20 minutach pokrój na porcje.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej




























