
Składniki
2 sztuki
2 łyżki
1 szklanka
2 sztuki
2 sztuki
3 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju.
Krok 2
Do jogurtu dodaj curry oraz przyprawę Knorr.
Krok 3
Odstaw na co najmniej 30 minut, po czym wrzuć wszystko na patelnię i duś pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Podawaj z ryżem oraz sałatką.
Krok 4
Odstaw do ostygnięcia i wymieszaj z jogurtem.
Krok 5
Kurczaka pokrój na paseczki i włóż do zalewy.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Filety z kurczaka w zalewie jogurtowej
Kurczak to jeden z najpopularniejszych składników mięsnych w kuchni polskiej, i nie tylko. Dzięki delikatnemu smakowi mięso dobrze komponuje się z różnego rodzaju dodatkami warzywnymi i rozmaitymi przyprawami. Świetnie smakuje też podawane z sosami. Proponujemy przepis na filety z kurczaka właśnie w takiej odsłonie – w zalewie jogurtowej z dodatkiem curry oraz cebulki. Danie może stać się smaczną podstawą Twojego obiadu albo lunchu. Z kurczakiem w tej wersji sprawdzi się zarówno ryż, jak i makaron. Możesz je podać obok siebie na talerzu lub potraktować proponowaną potrawę jako mięsny sos, serwując polane nim mączne dodatki. Jeśli chcesz zabrać je jako przekąskę do pracy, zapakuj kurczaka do pudełeczka, posyp go ulubionym serem oraz cebulką i podgrzej w mikrofali. Możesz przegryźć go pszenną lub pełnoziarnistą bułką albo kawałkiem chleba pita. Potrawa świetnie sprawdzi się w połączeniu z sałatką ze świeżych warzyw, ale też np. z gotowaną fasolką szparagową lub brokułami. Skorzystaj z naszego przepisu i serwuj filety z jogurtowym sosem tak, jak lubisz!