Filety z kurczaka w zalewie jogurtowej - przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Filety z kurczaka w zalewie jogurtowej

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżki

1 szklanka

2 sztuki

2 sztuki

3 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju.

Krok 2

Do jogurtu dodaj curry oraz przyprawę Knorr.

Krok 3

Odstaw na co najmniej 30 minut, po czym wrzuć wszystko na patelnię i duś pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Podawaj z ryżem oraz sałatką.

Krok 4

Odstaw do ostygnięcia i wymieszaj z jogurtem.

Krok 5

Kurczaka pokrój na paseczki i włóż do zalewy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Filety z kurczaka w zalewie jogurtowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Filety z kurczaka w zalewie jogurtowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Filety z kurczaka w zalewie jogurtowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Filety z kurczaka w zalewie jogurtowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Filety z kurczaka w zalewie jogurtowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Filety z kurczaka w zalewie jogurtowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Filety z kurczaka w zalewie jogurtowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Filety z kurczaka w zalewie jogurtowej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Filety z kurczaka w zalewie jogurtowejFilety z kurczaka w zalewie jogurtowej

Kurczak to jeden z najpopularniejszych składników mięsnych w kuchni polskiej, i nie tylko. Dzięki delikatnemu smakowi mięso dobrze komponuje się z różnego rodzaju dodatkami warzywnymi i rozmaitymi przyprawami. Świetnie smakuje też podawane z sosami. Proponujemy przepis na filety z kurczaka właśnie w takiej odsłonie – w zalewie jogurtowej z dodatkiem curry oraz cebulki. Danie może stać się smaczną podstawą Twojego obiadu albo lunchu. Z kurczakiem w tej wersji sprawdzi się zarówno ryż, jak i makaron. Możesz je podać obok siebie na talerzu lub potraktować proponowaną potrawę jako mięsny sos, serwując polane nim mączne dodatki. Jeśli chcesz zabrać je jako przekąskę do pracy, zapakuj kurczaka do pudełeczka, posyp go ulubionym serem oraz cebulką i podgrzej w mikrofali. Możesz przegryźć go pszenną lub pełnoziarnistą bułką albo kawałkiem chleba pita. Potrawa świetnie sprawdzi się w połączeniu z sałatką ze świeżych warzyw, ale też np. z gotowaną fasolką szparagową lub brokułami. Skorzystaj z naszego przepisu i serwuj filety z jogurtowym sosem tak, jak lubisz!