Filety z kurczaka w zalewie jogurtowej - przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Filety z kurczaka w zalewie jogurtowej

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżki

1 szklanka

2 sztuki

2 sztuki

3 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju.

Krok 2

Do jogurtu dodaj curry oraz przyprawę Knorr.

Krok 3

Odstaw na co najmniej 30 minut, po czym wrzuć wszystko na patelnię i duś pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Podawaj z ryżem oraz sałatką.

Krok 4

Odstaw do ostygnięcia i wymieszaj z jogurtem.

Krok 5

Kurczaka pokrój na paseczki i włóż do zalewy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Filety z kurczaka w zalewie jogurtowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Filety z kurczaka w zalewie jogurtowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Filety z kurczaka w zalewie jogurtowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Filety z kurczaka w zalewie jogurtowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Filety z kurczaka w zalewie jogurtowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Filety z kurczaka w zalewie jogurtowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Filety z kurczaka w zalewie jogurtowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Filety z kurczaka w zalewie jogurtowej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Sałatka Szefa
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Filety z kurczaka w zalewie jogurtowejFilety z kurczaka w zalewie jogurtowej

Kurczak to jeden z najpopularniejszych składników mięsnych w kuchni polskiej, i nie tylko. Dzięki delikatnemu smakowi mięso dobrze komponuje się z różnego rodzaju dodatkami warzywnymi i rozmaitymi przyprawami. Świetnie smakuje też podawane z sosami. Proponujemy przepis na filety z kurczaka właśnie w takiej odsłonie – w zalewie jogurtowej z dodatkiem curry oraz cebulki. Danie może stać się smaczną podstawą Twojego obiadu albo lunchu. Z kurczakiem w tej wersji sprawdzi się zarówno ryż, jak i makaron. Możesz je podać obok siebie na talerzu lub potraktować proponowaną potrawę jako mięsny sos, serwując polane nim mączne dodatki. Jeśli chcesz zabrać je jako przekąskę do pracy, zapakuj kurczaka do pudełeczka, posyp go ulubionym serem oraz cebulką i podgrzej w mikrofali. Możesz przegryźć go pszenną lub pełnoziarnistą bułką albo kawałkiem chleba pita. Potrawa świetnie sprawdzi się w połączeniu z sałatką ze świeżych warzyw, ale też np. z gotowaną fasolką szparagową lub brokułami. Skorzystaj z naszego przepisu i serwuj filety z jogurtowym sosem tak, jak lubisz!