Filety z kurczaka w zalewie jogurtowej - przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Filety z kurczaka w zalewie jogurtowej

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżki

1 szklanka

2 sztuki

2 sztuki

3 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju.

Krok 2

Do jogurtu dodaj curry oraz przyprawę Knorr.

Krok 3

Odstaw na co najmniej 30 minut, po czym wrzuć wszystko na patelnię i duś pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Podawaj z ryżem oraz sałatką.

Krok 4

Odstaw do ostygnięcia i wymieszaj z jogurtem.

Krok 5

Kurczaka pokrój na paseczki i włóż do zalewy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Filety z kurczaka w zalewie jogurtowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Filety z kurczaka w zalewie jogurtowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Filety z kurczaka w zalewie jogurtowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Filety z kurczaka w zalewie jogurtowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Filety z kurczaka w zalewie jogurtowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Filety z kurczaka w zalewie jogurtowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Filety z kurczaka w zalewie jogurtowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Filety z kurczaka w zalewie jogurtowej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Filety z kurczaka w zalewie jogurtowejFilety z kurczaka w zalewie jogurtowej

Kurczak to jeden z najpopularniejszych składników mięsnych w kuchni polskiej, i nie tylko. Dzięki delikatnemu smakowi mięso dobrze komponuje się z różnego rodzaju dodatkami warzywnymi i rozmaitymi przyprawami. Świetnie smakuje też podawane z sosami. Proponujemy przepis na filety z kurczaka właśnie w takiej odsłonie – w zalewie jogurtowej z dodatkiem curry oraz cebulki. Danie może stać się smaczną podstawą Twojego obiadu albo lunchu. Z kurczakiem w tej wersji sprawdzi się zarówno ryż, jak i makaron. Możesz je podać obok siebie na talerzu lub potraktować proponowaną potrawę jako mięsny sos, serwując polane nim mączne dodatki. Jeśli chcesz zabrać je jako przekąskę do pracy, zapakuj kurczaka do pudełeczka, posyp go ulubionym serem oraz cebulką i podgrzej w mikrofali. Możesz przegryźć go pszenną lub pełnoziarnistą bułką albo kawałkiem chleba pita. Potrawa świetnie sprawdzi się w połączeniu z sałatką ze świeżych warzyw, ale też np. z gotowaną fasolką szparagową lub brokułami. Skorzystaj z naszego przepisu i serwuj filety z jogurtowym sosem tak, jak lubisz!