Carbonara z makaronem orkiszowym i pancettą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Carbonara z makaronem orkiszowym i pancettą

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

120 gramów

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron gotujemy. Pancettę kroimy w cienkie paseczki i podsmażamy na patelni do chwili aż się zarumieni.

Krok 2

Sos przygotowujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu i dodajemy do smaku kolendrę.

Krok 3

Makaron przekładamy do miseczek, obficie przelewamy sosem i posypujemy pancettą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Carbonara z makaronem orkiszowym i pancettą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Carbonara z makaronem orkiszowym i pancettą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Carbonara z makaronem orkiszowym i pancettą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Carbonara z makaronem orkiszowym i pancettą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Carbonara z makaronem orkiszowym i pancettą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Carbonara z makaronem orkiszowym i pancettą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Carbonara z makaronem orkiszowym i pancettą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Carbonara z makaronem orkiszowym i pancettą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Carbonara z makaronem orkiszowym i pancettąCarbonara z makaronem orkiszowym i pancettą

Carbonara z makaronem orkiszowym i pancettą to ciekawa alternatywa dla popularnego makaronu z kurczakiem. Pancetta jest rodzajem suszonego, zwijanego boczku. Danie pochodzi z Włoch i najczęściej podaje się go ze spaghetti, ale świetnie sprawdzi się także z makaronem orkiszowym. Przygotowanie carbonary nie jest skomplikowane. Wystarczy ugotować makaron, a następnie pokroić boczek w cienkie plasterki i podsmażyć na patelni. Poczekaj, aż mięso nabierze ładnego, rumianego koloru i będzie lekko chrupiące. Przygotuj sos według przepisu i dodaj do smaku kolendrę. Jeśli za nią nie przepadasz, możesz użyć świeżej bazylii lub pietruszki - aromatyczne zioła zawsze sprawdzają się przy daniach z makaronem. Na koniec wyłóż makaron do misek, polej sosem i posyp pancettą. Do smaku warto dodać odrobinę startego parmezanu. Gotowe!