Carbonara z makaronem orkiszowym i pancettą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Carbonara z makaronem orkiszowym i pancettą

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

120 gramów

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron gotujemy. Pancettę kroimy w cienkie paseczki i podsmażamy na patelni do chwili aż się zarumieni.

Krok 2

Sos przygotowujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu i dodajemy do smaku kolendrę.

Krok 3

Makaron przekładamy do miseczek, obficie przelewamy sosem i posypujemy pancettą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Carbonara z makaronem orkiszowym i pancettą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Carbonara z makaronem orkiszowym i pancettą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Carbonara z makaronem orkiszowym i pancettą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Carbonara z makaronem orkiszowym i pancettą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Carbonara z makaronem orkiszowym i pancettą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Carbonara z makaronem orkiszowym i pancettą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Carbonara z makaronem orkiszowym i pancettą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Carbonara z makaronem orkiszowym i pancettą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!

Czytaj więcej

Bananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Carbonara z makaronem orkiszowym i pancettąCarbonara z makaronem orkiszowym i pancettą

Carbonara z makaronem orkiszowym i pancettą to ciekawa alternatywa dla popularnego makaronu z kurczakiem. Pancetta jest rodzajem suszonego, zwijanego boczku. Danie pochodzi z Włoch i najczęściej podaje się go ze spaghetti, ale świetnie sprawdzi się także z makaronem orkiszowym. Przygotowanie carbonary nie jest skomplikowane. Wystarczy ugotować makaron, a następnie pokroić boczek w cienkie plasterki i podsmażyć na patelni. Poczekaj, aż mięso nabierze ładnego, rumianego koloru i będzie lekko chrupiące. Przygotuj sos według przepisu i dodaj do smaku kolendrę. Jeśli za nią nie przepadasz, możesz użyć świeżej bazylii lub pietruszki - aromatyczne zioła zawsze sprawdzają się przy daniach z makaronem. Na koniec wyłóż makaron do misek, polej sosem i posyp pancettą. Do smaku warto dodać odrobinę startego parmezanu. Gotowe!