Chałka drożdżowa z rodzynkami i orzechami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

0.5 kilograma

5 dekagramów

1 szklanka

3 sztuki

1 sztuka

12 dekagramów

10 dekagramów

1 szczypta

5 dekagramów

5 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć w naczyniu z łyżką cukru tak, aby były płynne, rozprowadzić je ciepłym mlekiem, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Krok 2

Gdy rozczyn podrośnie, wlać go do przesianej mąki, dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto tak długo aż będzie gładkie i lśniące (powinno samo odchodzić od rąk).

Krok 3

Pod koniec wyrabiania wysypać na blat orzechy i rodzynki i zarobić wszystko dokładnie do ciasta. Pozostawić do wyrośnięcia przez ok. 30 minut.

Krok 4

Ciasto podzielić na pół. Każdą połowę podzielić na 3 części i każdą uformować w długi pasek.

Krok 5

Trzy paski spleść ze sobą jak warkocz. Wierzch smarować rozmąconym białkiem i posypać albo zmielonymi orzechami albo brązowym cukrem. Z brązowym cukrem smakuje wspaniale.

Krok 6

Ta porcja ciasta wystarcza na dwie chałki. Piec przez ok. 20-30 min. w 180*C.

Użytkownik Moje Ciasto

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chałka drożdżowa z rodzynkami i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chałka drożdżowa z rodzynkami i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chałka drożdżowa z rodzynkami i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chałka drożdżowa z rodzynkami i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chałka drożdżowa z rodzynkami i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chałka drożdżowa z rodzynkami i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chałka drożdżowa z rodzynkami i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Krówka
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

trudne

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej